Bäst i Skolsverige på ungt företagande: Algentreprenörerna är redo att revolutionera

Möt de unga entreprenörerna som kan revolutionera livsmedelsindustrin. Med ett stipendium på 300 000 kronor är de mer än redo att ta sitt UF-företag till nästa nivå.
  – Vi har spännande saker på gång, säger vd Wilma Ericsson.  

Det här är en del i artikelserien om arbetet och människorna bakom ett av Sveriges bästa gymnasium inom entreprenörskap.    

Thoren Business School har en lång nationell och internationell meritlista när det kommer till ungt entreprenörskap. Med över 200 UF-relaterade utmärkelser, SM- och EM-guld samt pris som en av Europas främsta entreprenöriella skolor sticker de verkligen ut.  

Under årets SM-final hade skolan hela 9 stycken nominerade företag och tog 5 medaljer i alla valörer. 

Ett av TBS-företagen på plats under SM var Proalg UF. 

Kan förbättra Sveriges matkonsumtion

Proalg UF vill revolutionera livsmedelsindustrin. De har utvecklat en protein- och näringstillsats
av mikroalger, som livsmedelsföretagen kan använda i sina produkter.  

Tillsammans med Lunds universitet forskar UF-företaget för att höja proteinhalten. En högre mängd per massa skulle göra det både billigare och mer miljövänligt att utvinna algprotein till livsmedel.  

Eleverna har alltså en produkt som kommer kunna användas för de flesta matvarorna och få stor betydelse för Sveriges matkonsumtion.

Belönas med 300 000 kronor

För detta har de belönats. XO Foundation har valt att tilldela företaget ett stipendium på 300 000 kronor. Vd Wilma Ericsson tog under första SM-dagen plats i TV4:s studio och pratade om vad det innebär framåt:  

– Vi kan göra större odlingar och de livsmedelstester som behövs. Det krävs många labbprover för att ta fram tillsatsen, sa hon till TV4.  

Ett hav av möjligheter

Och det är under en intensiv period som vi äntligen får chans att prata med ProAlg. Med stipendie-utdelningar, galamiddagar och transport till och från tv-studion skulle det vara förståeligt om eleverna tappar fokus från huvudsyftet med Stockholms-resan: att delta i SM.  

Men i stället är de taggade och fyllda av energi. Glada inte bara för möjligheten att delta i ett nationellt mästerskap, även för möjligheterna som väntar. 

– Vi är redo att ta nästa steg och har spännande saker på gång, säger Wilma Ericsson.  

Felix Granath, ekonomiansvarig, instämmer:  

– Vi kommer utforska olika möjligheter att fortsätta växa. 

Byggt självförtroende

Felix tycker att det roligaste med hela processen har varit att få vara kreativ och hitta nya sätt att göra saker på. Till exempel att effektivisera processer och göra dem mer kostnadseffektiva.  

Han menar att lärarna stöttat dem i att få in företagsperspektivet i skolarbetet och gett nyttiga kunskaper. Samtidigt har han vuxit som person.

– Jag har lärt mig mycket om att ta ansvar och agera som en entreprenör. Det har varit en stor personlig utveckling.

Wilma ger ett liknande svar, men tillägger att de även lärt sig mycket nyttigt om sig själva och varandra. En av de största sakerna har handlat om självförtroende.

– Vi vågar göra saker nu som vi inte vågade förut, säger hon.  

Vilka tips har ni till elever som vill driva UF-företag?

Wilma:

– Ta alla chanser, satsa och våga. Utnyttja alla möjligheter som kommer i din väg.

Felix:

– Delta i evenemang och nätverka så mycket som möjligt. Det öppnar många dörrar.

Om ProAlg UF:

Skola: Thoren Business School Örebro
Vd: Wilma Ericsson
Vice vd och hållbarhetsansvarig: Alexander Karlsson
Ekonomiansvarig: Felix Granath