Studenten Anton har vägen klar – är redan anställd

Anton tar studenten från Yrkesgymnasiet Väsby med fina minnen och extra mycket glädje: han har nämligen redan en anställning.   
    – Alla brukar säga att de är stressade, men för mig är det lugnt, säger han.   

Ganska många elever har blandande känslor inför att ta studenten. Det är stor glädje men kan samtidigt finnas oro över vad som blir nästa steg. Att gå från tre år på en fast punkt med tydliga rutiner, till att släppas ut i vuxenvärlden utan något som helst facit på vad man bör göra.  

Den här oron gäller dock inte för Anton Krüger på Yrkesgymnasiet Väsby. Anton tar studenten från el- och energiprogrammet och har redan banan utstakad.   

– Jag är bara väldigt glad. Alla brukar säga att de är rädda och stressade. Men jag har jobbat som praktikant i två år, så för mig blir det mer lugnt. Jag får fortsätta göra det jag har gjort, men få betalt för det.   

Anställning genom lärling  

Det är just skolans lärlingsupplägg som gjort att Anton kan kliva direkt ut i arbetslivet med en anställning på sin APL-plats. Anton tycker att det varit perfekt få spendera så mycket tid ute på riktiga företag. Förutom att det lärt honom yrket på riktigt, har han blivit mer mogen som person.  

– Du tar mer ansvar, speciellt när du är ute på byggen. Du kan inte vara barnslig, så du växer upp snabbare, säger han. 

Kommer sakna gemenskapen 

Även om det känns perfekt med jobbet som elektriker och roligt att fira studenten med nära och kära, kommer Anton bära med sig fina minnen från skolan. Det är framför allt gemenskapen han kommer sakna, till exempel då skolan har besökt museum eller gjort aktiviteter med lärarna. 

– Det är då man kommer närmare varandra och blir kompisar.