Tacksamma studenterna: ”Vi är redo för yrkeslivet”

Malmöstudenterna Julia och Elin har svårt att sätta ord på studenten, men det råder inget tvivel om tacksamheten över Yrkesgymnasiet.
   – Vi är redo för nästa steg, säger de.

Julia Nilsson tar examen från bygg- och anläggningsprogrammet, inriktningen måleri. Det känns overkligt på mer än ett sätt. För det första har gymnasieåren gått mycket snabbare än vad hon tänkte. Hon har sett fram emot studentdagen i flera år, men helt plötsligt är den här och hon vet knappt vart tiden tagit vägen. Därför uppmanar hon andra elever att njuta av nuet:

– Ta vara på gymnasietiden, det går så himla snabbt.

Oväntad framgång

För det andra trodde hon inte riktigt att hon skulle klara av det. I ettan kliv hon in till Yrkesgymnasiet med ett sargat självförtroende på grund av tidigare upplevelser av att ha något kämpigt med skolan. Men tack vare Yrkesgymnasiets upplägg, lärarnas stöd och hennes eget engagemang kan hon nu stoltsera med en examen och känner sig redo inför arbetslivet.

– Nu ska jag fokusera mycket på jobb. Sedan kanske jag pluggar vidare inom något i byggbranschen, säger hon.

Förutom framtidshopp blandat med vemod att lämna klasskompisarna går Julia ut men en känsla av tacksamhet över hur hon vuxit som person.

– Jag har lärt mig att ta mer ansvar, säger hon.  

Vet hur det är att jobba på riktigt

Elin Ericsson känner sig också väl förberedd inför nästa steg. Hon tar examen från barn- och fritidsprogrammet och är redan anställningsbar som barnskötare. Genom lärlingsupplägget vet hon hur det är jobba på riktigt och behöver inte komma in arbetslivet som helt grön. Pedagogerna och barnen på APL-platsen har även utvecklat henne och gett henne insikter om hur hon fungerar som pedagog.

Och att arbeta pedagogiskt med människor är drömmen. Hon planerar att utbilda sig vidare för att kunna hjälpa barn- och ungdomar.

Även om hon ser fram emot livet efter gymnasiet kommer studenten inte utan ett visst mått av sorg:

– Jag kommer sakna vännerna på skolan, pedagogerna på min lärlingsplats och framför allt barnen som jag fått arbeta med.