Studenterna Shahzenan och Hewane står i skolan och tittar in i kameran

Nyblivna studenterna om Gymnasieakademin: ”Lite sorgligt att lämna”

Att gemenskap är nyckeln till goda studieresultat råder det ingen tvekan om, anser de nyblivna studenterna Shahzenan Al Mukhtar och Hewane Germaye. Därför är de glada att ha fått trivas och lyckas på Gymnasieakademin.

Shahzenan Al Mukhtar och Hewane Germaye är två av dem som i somras avslutade sin gymnasietid med ett utspring från Gymnasieakademin i Göteborg – något de gjorde med en blandning av glädje och ett visst vemod.

– Det känns bra men det är också lite sorgligt att man måste lämna gymnasiet bakom sig, säger duon.

De båda berättar att de verkligen trivts med sina studier på ekonomiprogrammet på Gymnasieakademin. Det bästa med skolan är Shahzenan och Hewane överens om:

– Gemenskapen! Vi har lärt känna nya människor, skapat ett band med dem och spenderat tre roliga år tillsammans.

Har gemenskapen underlättat skolgången?

– Definitivt, jaja! säger de båda i kör.

En annan faktor som underlättat skolgången är lärarnas engagemang. Shahzenan och Hewane lyfter framförallt fram sin mentor Johan Falegård som en viktig kugge i deras utveckling.

– Johan har alltid funnits där för oss och vi har alltid kunnat vända oss till honom. Han är väldigt förstående och snäll, men han får oss också att ta skolan seriöst. Han pushar oss att klara kurserna. Man märker att han verkligen vill vårt bästa, säger de.

“Nyckeln till att bli framgångsrik är utbildning”
Shahzenan Al Mukhtar och Hewane Germaye

Skolans pluggkvällar evigt minne

På frågan om Shahzenan och Hewane har något speciellt minne de alltid kommer ha med sig från Gymnasieakademin är svaret pluggkvällarna som skolan ordnar. Det är ett populärt inslag bland många elever, där de samlas för att studera tillsammans, med hjälp av lärare.

– Skolan bjuder på fika, korv med bröd och så pluggar man hela kvällen. Det är jättemysigt.

Om ni kunde ge ett råd till dem som börjar gymnasiet i höst, vad skulle det vara?

– Skjut inte upp skolarbetet! Och tro inte att betygskraven är som i grundskolan och att man bara kan fokusera på det sista året – på gymnasiet är alla år lika viktiga. Du får betyg alla åren; om du får F i Svenska 1 kan du inte höja det i Svenska 3.

– Trivseln är också jätteviktig – det kommer att påverka ditt plugg och ditt mående. Så när du börjar gymnasiet – ja, plugget ska du alltid fokusera på – men kolla också på din omgivning och om du trivs där du är. Du ska gå i gymnasiet i tre år, så det är bra att du är någonstans där du trivs och har vänner.