Astar inleder utbildningssamarbete med Fazer Food Services och Arbetsförmedlingen

 I ett gemensamt initiativ för att minska bristen på kockar startar Astar tillsammans med Fazer Food Services och Arbetsförmedlingen en tio månaders kockutbildning. Syftet är att attrahera fler till kockyrket och efter avslutad och godkänd utbildning garanteras en provanställning.

– Det bästa med en rekryteringsutbildning som den här är att eleverna är garanterade jobb efter genomförd utbildning. Kock är ett bristyrke i dag och det behöver fyllas på med ny kompetens under en lång tid framåt. De praktiska momenten gör också att eleverna snabb får kontakt med arbetslivet och arbetsplatser, säger Francois Kaemmerle, rektor vid Astar i Solna.

Efter grundutbildningen fortsätter eleverna att fördjupa sina kock- och kökskunskaper och sätta dem på prov under två praktikperioder. De som klarar hela utbildningsperioden är garanterad en provanställning på någon av Fazers restauranger.

– Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda en kockutbildning som resulterar i garanterad provanställning hos oss. Vår bransch behöver tänka nytt för att attrahera duktiga kockar, och detta initiativ ser jag som en win-win för alla parter. Vi har ett bra samarbete med både Arbetsförmedlingen och Astar och lyckats rekrytera motiverade och spännande elever, säger Joakim Nilsson, VD på Fazer Food Services.

Den nya yrkesutbildningen genomförs i Astars lokaler, i den gamla postterminalen i Tomteboda, Solna, där de varit verksamma sedan januari 2019. Astar (tidigare JB kompetens) har funnits sedan 1990 och erbjuder i dag en rad olika vuxen- och yrkesutbildningar inom flera olika branscher.

Fakta om utbildningen:

Utbildningen inleds med test och kartläggning av de 20 antagna elevernas ambitioner, färdigheter och förkunskaper i att hantera livsmedel i köks- och restaurangmiljö. Därefter följer en grundutbildning med teoretisk och praktisk utbildning i allt från hygien- och livsmedelskunskap till service och bemötande samt grundutbildning i matlagning. I utbildningen ingår också två praktikperioder och efter avslutad och godkänd utbildning garanteras en provanställning.

Kontaktpersoner:

Francois Kaemmerle, rektor på Astar, 073-579 30 96, francois.kaemmerle@astar.se

Ingrid Tallroth, HR-ansvarig på Fazer Food Services, 070-568 71 58, ingrid.tallroth@fazer.com