Astar och IKEA samarbetar i spännande pilotprojekt

Sommarsemestrarna närmar sig. Nu ska ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Astar och IKEA ge välutbildade sommarvikarier till IKEA i Kalmar. Vill det sig väl kan utbildningen ge ringar på vattnet.
– Vi hoppas att IKEA ska bli nöjda med vårt samarbete och att vi kan hjälpa fler varuhus framöver men kör första utbildningen i Kalmar som ett gemensamt pilotprojekt, säger Mari Lax, affärsutvecklare på Astar.

Utbildningen till måltidsbiträde är på 15 veckor och det går tolv elever i pilotklassen i Kalmar. Eleverna får en grundutbildning hos Astar för att sedan successivt skolas in i IKEA:s restaurangvärld. Tanken är sedan att eleverna, om allt går bra, ska vara redo att kliva in som välutbildade sommarvikarier på IKEA i Kalmar.

Från IKEA:s sida så ser man fram emot den skräddarsydda utbildningen med tillförsikt.

– Det här är ett sätt för oss att hjälpa människor som varit arbetslösa att komma in i ny sysselsättning och ett sätt att hitta nya talanger. Redan från dag ett som anställd hos oss krävs det ganska mycket kunskap, genom den här utbildningen får de en introduktion, en möjlighet att träna sig och sedan komma ut som anställningsbara i en verklig miljö, säger Hanna Rydén Unit People & Culture Manager.

Ramzi Yagoubi är en av de tolv eleverna på utbildningen. Hon har tidigare jobbat bland annat som frukostvärdinna och inom servering i hotellbranschen. Nu ser hon fram emot att få in en fot på ett så stort företag som IKEA.

– Det finns mycket möjligheter att utvecklas inom ett så stort företag som IKEA där det finns så många olika avdelningar. Först och främst får vi ett sommarjobb men om du trivs och de gillar dig och ditt jobb så kanske man kan fortsätta där, säger Ramzi och får medhåll från Hanna Rydén på IKEA.

– Vi vet att det händer mycket efter sommaren med anställda som påbörjar studier och annat. Har man jobbat i tre månader hos oss så är man rejält inkörd, vet hur det fungerar och vi har också fått se hur man trivs i den här typen av verksamhet där man ska hantera stress samtidigt som man ger bra service, säger hon.

Mari Lax, affärsutvecklare på Astar, ser stor potential i samarbetet med ett världsföretag som IKEA.

– IKEA arbetar med bra värderingar och vi är stolta att få utbilda personal till dem. Vi hoppas att IKEA ska bli nöjda med vårt samarbete och att vi kan hjälpa fler varuhus framöver men vi kör första utbildningen i Kalmar som ett gemensamt pilotprojekt, säger Lax.

Hanna Rydén igen:

– Det är ett pilotprojekt för oss också. Det har varit snabba processer hit och vi är ödmjuka för att vi får vara lyhörda och anpassa utbildningen efter resans gång. Men vi hoppas verkligen att det ska falla väl ut och att vi kan fortsätta med det och kanske även titta på andra arbetsgrupper hos oss, säger hon.