Astar och McDonalds samarbetar – snabbmat ska ge snabbväg in i samhället

Snabbmat som en väg in i det svenska samhället? Det kan bli verklighet när Astar drar i gång en ny utbildningssatsning i Kalmar – i ett givande samarbete mellan Astar, McDonalds och Arbetsförmedlingen.

Personalbehovet på McDonalds är stort. Nu ska ett trippelsamarbete lösa det behovet i Kalmar – samtidigt som det hjälper till med integrationen för nyanlända till Sverige. I den utbildning som nu startas i samarbete mellan Astar, Arbetsförmedlingen och McDonalds så kombineras svenskastudier med en arbetsmarknadsanpassad utbildning – som ska leda till anställning på McDonalds och en snabb väg in i det svenska samhället.

Den första kullen inleder sin utbildning den 24 januari och det handlar om tolv utvalda elever.
– De elever som går denna utbildning kommer dels att få lära sig svenska och sedan ska de samtidigt utbildas till personal hos McDonalds. Utbildningen startar nu och eleverna ska sedan ut i anställning i juni, berättar Mari Lax, enhetschef för Astar.

Hon hyllar samarbetet mellan de tre parterna.
– Det här är ingenting som någon av oss hade kunnat göra själv, vi måste hjälpas åt och alla har ett ansvar. Arbetsförmedlingen ansvarar för att vi har sökande till utbildningen, vi ansvarar för utbildningen och McDonalds för att det finns APL-platser, säger Mari Lax och avslutar:

– Om det här blir så lyckat som vi tror och hoppas så kan vi flytta vidare konceptet till andra orter sedan. Men vi börjar i Kalmar.

Frida Bergvall är HR Manager på McDonalds i Kalmar. Företaget har testat ett liknande koncept tidigare i Oskarshamn och Västervik och ser nu fram emot utbildningen i Kalmar.
– För att få personer att stanna hos oss så krävs lite mer underbyggd förståelse för vår verksamhet. På det här sättet, där man får utbildningen av Astar, hjälp av Arbetsförmedlingen och själva praktiken hos oss, så blir det inte bara ett snabbspår till jobb utan man blir verkligen anställningsbar vilket ä stor skillnad. Det skapar engagemang och stolthet hos personer, säger Frida Bergvall.