Astar Söderhamn integrerar och utbildar

Behovet av kockar inom restaurangbranschen är stort i Sverige. Med äkta hälsingemat som tema har Astar Söderhamn slagit två flugor i en smäll. Dels integrera nyanlända i samhället, men också att lära ut kockyrket med traditionell svensk husmanskost.
– Vi vill visa på det mathantverk som finns här i Hälsingland. Det handlar även om att bevara det hantverk och de traditioner som finns, säger läraren Christer Elg som tillsammans med Dan Törnros driver kockutbildningen.

På uppdrag av Arbetsförmedlingen ordnar företaget Astar kockutbildningar i Söderhamn. Upptagningsområdet är hela Hälsingland och två grupper på omkring 15 personer är i full gång att lära sig yrket. Den ena gruppen är nyanlända som samtidigt lär sig svenska, medan den andra gruppen är en blandning av utlandsfödda som kommit längre med språket och svenskfödda. Att integrera utbildningen genom att lära ut äkta hälsingemat men också med en tydlig inriktning på svensk husmanskost och de svenska råvarorna ska underlätta steget in i restaurangbranschen.
– Jag tror det är viktigt att vi förstår att man måste tänka hållbart idag. Det gäller allt från sopsortering till det vi köper, säger Dan Törnros.

Christer Elg tillägger:
– En duktig kock måste kunna förstå sambandet mellan kvalitet, säsong och närproducerat. Vi vill visa på det mathantverk som finns här i Hälsingland. Det handlar om att bevara det hantverk och de traditioner som finns.

En av kockdeltagarna Marzouk Taha har bland annat fått möjlighet att ta del av det Hälsingland kan erbjuda, bland annat den traditionella Ostkakan.
– Jag tycker om att få lära mig det här yrket, men också ta del av de svenska råvarorna och den traditionella svenska maten, säger han.