Astars elever serverar succéluncher och stärker samarbeten

Nyligen fick Astar Eskilstuna besök av en grupp från Komvux bestående av studie- och yrkesvägledare, rektorer och chefer som valde att äta sin lunch på restaurangen. Lunchen tillagades och serverades av en grupp elever som går sin utbildning via Arbetsförmedlingen och de var glada över att få chansen att visa upp sina färdigheter och sin härliga entusiasm. Tillsammans med sina lärare anordnade de en minnesvärd lunch som gjorde intryck på alla närvarande.

Under besöket fick gästerna information om Astars kock- och bageriutbildningar samt hur samarbetet mellan skolan, Komvux och Arbetsförmedlingen ser ut. Efter den goda lunchen, där eleverna var ansvariga för planering, matlagning och servering, fick gästerna tillfälle att prata med eleverna och få en närmare inblick i deras utbildning – något som uppskattades av både elever och gäster.

Nyheten om den framgångsrika lunchen spred sig snabbt och snart bokades skolan för fler evenemang, bland annat ett större nämndmöte med deltagare från politiken, skolledningen och ledande befattningar. Eleverna tillsammans med sina lärare lyckades leverera en förstklassig lunch och belönades med stående ovationer och applåder för sitt arbete.

Restaurang- och bageriläraren Stefan Mårtensson är otroligt stolt över elevernas prestation:

-Efter lunchen tog jag ut alla kockelever och presenterade dem, det var en riktigt häftig känsla för eleverna som kände sig fantastiskt uppskattade och blev jätteglada. Gästerna tyckte att det var riktigt trevligt att få se gänget som ordnat allt. Även vår kollega Abir som är inblandad i samarbetet med VUX hoppade in och vinkade till de personer hon kände igen.

Gästerna fick även en försmak av Astars framtida projekt: en liten butik där resultatet av elevernas passion i form av bröd och mat kommer att säljas, något som väckte stort intresse bland gästerna som uttryckte en önskan om att besöka och handla i butiken när den öppnar.

-Detta har verkligen gett ringar på vatten för nu har även ett stort politiskt parti hört av sig för att boka en större lunch, berättar Stefan.

Med sitt engagemang och samarbetsanda visar Astars elever och lärare vikten av bra yrkesutbildning och hur det kan skapa positiva förutsättningar för samarbete mellan olika aktörer.​​​​​​​​​​​​​​