Brist på utbildad arbetskraft – nu startar HKScan och Astar en ny utbildning

Det är för få personer på arbetsmarknaden i dag som är utbildade inom styckning och slakt – och det är där HKScans nya utbildning i samarbete med Astar och Arbetsförmedlingen kommer in.
Av 80 sökande har nu 29 personer valts ut för att i nästa steg genomgå en tvåveckors test- och kartläggningsperiod innan själva utbildningen startar.
Väl där får eleverna teoridelen av Astar och sedan väntar praktik hos HKScan – Nordens ledande livsmedelsföretag – i Kristianstad vilket gör att de är redo att börja arbeta direkt efter avslutad utbildning.

– De börjar utbildningen i februari och går fram till sommaren. Sedan arbetar de hos HKScan under sommaren och hösten som livsmedelsarbetare och i januari 2020 påbörjas utbildningen till styckare och slaktare. Sedan är de färdiga och kan börja arbeta som slaktare eller styckare till sommaren 2020, berättar Mari Lax, enhetschef vid Astar.

– För vår del känns det jättebra att få jobba med en trygg partner. Om detta funkar bra så har vi en stående utbildning att arbeta med. HKScan i Kristianstad verkar i en småstad men har ett arbetskraftsbehov som i en storstad, säger Mari Lax om trepartssamarbetet mellan Astar, Arbetsförmedlingen och HKScan.

Från Scans sida är man belåtna med utbildningen och samarbetet. Företaget har sedan tidigare ett nära och bra samarbete med Arbetsförmedlingen, främst inför sommarrekryteringen, och nu kliver Astar in och hjälper till med själva utbildningen.

– Genom samarbetet kan vi matcha rätt kandidater och utforma utbildningen så vi kan anställa duktig personal med bra och bred kompetens. Det finns få utbildningar till slaktare och styckare i nuläget vilket gör detta samarbetet än viktigare, säger Mats Jönsson, HR Generalist på HK Scan.

– Vi är glada för att intresset varit så stort och har även märkt i samtal med kandidaterna att de är motiverade.

Premiärkullen inleder utbildningen på måndag, den 4 februari.