Deltagarboom i Östersund efter toppbetyg: ”Fått större betydelse än vi kunnat ana”

Toppbetyg från Arbetsförmedlingen. Då har STOM-enheten hos Astar i Östersund fått se en deltagarboom.
– Att vi fått fyra stjärnor i ratingen har fått större betydelse än vi någonsin kunnat ana, säger Hasse Sjödin på Astar i Östersund.

Med bara åtta deltagare på två anställda såg det inte jättemuntert ut för Stöd- och matchningsenheten (STOM) på Astar i Östersund i höstas. Erfarne arbetsförmedlaren Hasse Sjödin – som jobbat för både Arbetsförmedlingen och Lernia – bad då enhetschefen Gunilla Kvist att avvakta med ett ödesbeslut tills efter den stora matchningsmässan.

Då kom betyget som ändrade allt. Astars enhet fick nämligen toppbetyg – fyra stjärnor av fyra möjliga – när Arbetsförmedlingen i december 2018 rankade vilket arbete som de olika STOM-enheterna utförde.

Astar är enda aktör i Östersund som fått fyra stjärnor och nu har deltagarantalet skjutit i höjden. Detta samtidigt som Astar i mars fick toppbetyg igen av arbetsförmedlingen (som kommer med en ny bedömning varje kvartal).

– Att vi fått fyra stjärnor i betyg har fått större betydelse än jag någonsin kunnat ana. Vi var åtta deltagare i höstas – nu är vi 30 stycken. Av de 20 senaste som kommit till oss så har 17-18 stycken uppgett att de valt oss på grund av vår rating och vårt centrala läge vid busstationen, säger Hasse Sjödin.

Tillsammans med kollegan Sven Andersson har han nu fullt upp och jobbar för att få ut sina adepter i jobb. Då både Hasse och Sven har stor rutin från branschen så försöker de vara lyhörda och inte överarbeta saker och ting.

– Vi har varit med ganska länge och är duktiga på att lyssna på individen och deras behov, förklarar Sven.

Arbetsförmedlingens rating baseras på hur många deltagare som leverantören fått ut i jobb eller till studier.

Astars enhetschef i Östersund, Gunilla Kvist, är så klart väldigt nöjd över toppsiffrorna.
– Det är klart det är jätteroligt och att det betyder jättemycket, vi har ju fått fler deltagare tack vare hög rating, säger hon.

Astar i Östersund bedriver förutom STOM även grundläggande vux, SFI,  vård och omsorg, barn och fritid samt restaurangutbildning.