Drömmen om ett nytt liv – Ali fick fast jobb som möbelsnickare

Det finns många vägar att öppna dörren för nyanlända. För Bertil Öhgren i Vännäsby var det att erbjuda Ali Hamad från Syrien ett fast jobb som möbelsnickare.
– Det är inte så lätt när man är så utsatt i samhället och inte har någon att vända sig till, konstaterar han.

Ett stenkast från Vindelälven i Vännäsby, beläget 3 mil från Umeå, är kontrasterna stora jämfört med livet i Syrien. Han har fått känna på snö för första gången i sitt liv och det mesta är annorlunda.

Alis dröm om ett nytt liv har besannats i den här miljön, långt ifrån de tragedier som utspelar sig i hans hemland Syrien.
Kriget, under president Bashar al-Assads styre, har pågått i över sju år. Minst 340 000 människor har dödats och över tolv miljoner människor, vilket är mer än halva Syriens befolkning, har drivits på flykt. Minst 600 000 syrier lever i dag i belägrade städer och samhällen, med begränsad tillgång till mat, medicin och sjukvård.

Ali Hamad är bara ett exempel på de ödesdigra konsekvenser Assad-regimens drabbat honom. Livet i Damaskus skiljer sig av förståeliga skäl markant jämfört med livet i Vännäsby. I den här norrländska miljön fick Ali chansen att göra tio dagars praktik via Meritportföljen på Astar.
Det räckte för att övertyga Bertil Öhgren som drivit sitt snickeri sedan 1980 där man producerar specialinredningar i trä, allt från kök till stora hotellkedjor.

– Det är tufft – med de förutsättningar som Ali hade – att komma till Sverige. Man är så utsatt och har väldigt få att vända sig till. Men vi är extremt glada att vi lyckats hjälpa Ali att få jobb. Han kom till oss, tyckte det var kul och vi tyckte han var duktig och han har verkligen tagit för sig, berättar Öhgren.

Ali Hamad hyllar sitt nya arbete och drömmer om att få hit sin fru och sina två barn från krigets Syrien. Med de pengar han tjänar vill han återförena familjen i Sverige.
– Jag saknar min familj och jobbar för att hämta hit de till Sverige, men jag har fått en andra familj på den här arbetsplatsen. Jag trivs jättebra och är tacksam för att jag fick den här chansen.