Efter 22 år på flykt hittade han jobb och livsglädje

Han flydde från ett krigshärjat Kongo-Kinshasa. Drömmen om ett bättre liv fann hann i Sundvall. I oktober, mindre än två år efter att Christian Kanda fick uppehållstillstånd i Sverige, har han fått fast jobb som elektriker på Assemblin.

– Jag kan inte med ord beskriva den tacksamhet jag känner över den här möjligheten jag fått, vad mer kan jag önska, säger han.

Redan 1991 tvingades han och många landsmän, långt innan det stora kriget i landet bröt ut 1998, på flykt från regimen.

– Jag och mina universitetskamrater var i opposition mot dåvarande diktatorn Mobutus regim och en dag kom militären och tvingade oss på flykt, berättar Christian som levde som flykting i Zambia i närmare 22 år innan regeringsskiftet 2011 återigen tvingade honom på flykt.

– Allting var frid och fröjd i landet, jag jobbade som nätverks- och telekommunikationstekniker hos riksdagen, men vid maktövertagandet betraktades jag som kongolesisk flykting och hamnade i Sverige.

Ett land han hyllar för sin humanitet och omtanke.

– Jag kom hit som flykting, men har alltid behandlats väl av myndigheterna. Känslan var bra redan när jag kom hit och den har bara förstärkts, berättar Christian Kanda.

Via knappt två års utbildning på Astar fick han i oktober jobb som elektriker och han är inte sen att lyfta fram den möjlighet, närmast en gåva, han fått genom att få tillsvidare anställning.

– Jag har Astar och deras enorma drivkraft att tacka för den här möjligheten, de har spelat en stor roll i mitt liv, berättar Christian Kanda.

Hans livsresa i Sverige började 2013, ett land långt uppe i norr som var totalt okänd för honom.

Fyra år senare jobbar han som elektriker.

– Jag är tacksam över den hjälp jag fått, men också stolt att jag på mindre än två år sedan det stod klart att jag fick stanna i Sverige hunnit utbilda mig, gjort praktik och fått fast jobb. Jag kan inte önska mig mer i livet.