Elev från Astar vinnare av SM Unga Bagare

Eleven Alva Odelbrink, som gått Bagare och konditor i klassrum på Astar Tomteboda i Solna har tagit hem segern i SM Unga Bagare.

– Det känns overkligt att ha vunnit SM. Jag har tränat så himla mycket och jag är så glad att all den tiden jag lagt ned lönade sig till slut, säger hon.

Efter fem intensiva tävlingstimmar stod det klart att Alva Odelbrink, 23 år, är svensk juniormästare i bageri 2024. Alva imponerade stort med sitt tema, där hon bland annat presenterade ett spektakulärt skådebröd med en tolkning av Stockholms tunnelbana. Det smakrika succékonceptet blandat med stor hantverksskicklighet fick juryn på fall. Tävlingen avgjordes på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg den 13 mars.

Under finaldagen fick sju finalister från hela landet sätta sin skicklighet på prov. På fem timmar skulle de unga talangerna baka goda och fantasifulla matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar (till exempel wienerbröd) och ett vackert skådebröd, som är en skulptur av bröd. Allt bakas från grunden och blir bedömt efter hantverksskicklighet, teknik, kreativitet, smakprecision och nytänkande i sitt skapande av bröden. Finalisterna imponerade stort med många kreativa teman inspirerade av bland annat En natt i Venedig och Astrid Lindgrens sagovärld där söta bröd med smaker av havtorn, tonka, hasselnöt och rosmarin blandades med matbröd med rökt korv, fänkål och brynt smör.

Enligt juryn visade Alva Odelbrink prov på skicklighet och ett öga för detaljer där ett rusande tåg genom en av stadens alla tunnelbanegångar kompletterades med detaljer i graffiti och station Kungsträdgårdens karaktäristiska målade bladrankor. De tillhörande bakverken genomsyrades också av temat och alla som någon gång varit i Stockholms tunnelbana kunde känna igen den klassiska T-symbolen, SL-loggan och den spretande kartan som markerar röda, gröna och blå linjens väg genom huvudstaden. Och som grädde på moset, ett bakverk i form av en klassisk korv med bröd i form av en kavlad deg – med rökt lantkorv och senapskräm.

– Det känns helt otroligt kul att vinna! Jag är glad att domarna gillade mitt tema lika mycket som jag. Sverige är känt för vår tunnelbana och dess konst och det kändes roligt att få tolka den på det här sättet. Jag känner mig stolt och glad över det jag åstadkommit i dag. Allra mest nöjd är jag med skådebrödet och varmkorven – de blev precis så som jag ville ha dem, säger Alva Odelbrink.

Alva är född och uppvuxen i Solna, Stockholm, jobbar till vardags på Spånga konditori och är även en del av juniorbagarlandslaget.

– Jag har alltid tyckt det varit så roligt att baka. Jag och mina vänner bakade alltid en massa muffins och kakor efter skolan när vi var små. Men jag fastnade nog för det eftersom det är ett hantverk och ett väldigt kreativt yrke där man aldrig slutar utvecklas, säger Alva Odelbrink.

Efter gymnasiet ville hon utbilda sig till konditor och bagare. Hon sökte till Astar och kom in.

– Jag tycker att min utbildningstid var bra, jag fick en otroligt bra praktikplats och det var där jag verkligen fick lära mig alla grunder, massa mängdträning och olika metoder och tekniker för både bageri och konditori, säger Alva Odelbrink.

Juryns motivering:”Årets vinnare har, genom ett mästerligt utförande där stadens puls och djup omvandlats till bagerikonst, tagit oss med på en resa där varje hållplats är en smak av excellens. Med ett lekfullt spektrum i färg och form har hon inte bara visat på teknisk skicklighet utan en helt unik förmåga att förmedla sin berättelse. Resan som vi bjuds med på är både elegant och full av innovation och vittnar om en kreatör som kan sitt hantverk och konsten att ta med sin publik till nya världar.”

– De tävlande visar på stor passion för bakning. Vinnaren bevisade både en kunskap i hantverket utöver det vanliga. Jag är stolt över en ny så stark ambassadör för yrket. Det imponerande skådebrödet var tävlingens höjdpunkt, men Alva briljerade och satte smak, innovation och kreativitet till sin spets i alla kategorier, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma unga och ambitiösa talanger inom bagaryrket.