Elva nationaliteter – en gemensam dröm

På Astars och Skellefteå kommuns SFI-integrerade barnskötarutbildning kommer de 17 olika eleverna från jordens alla hörn. I en mix av människor från inte mindre än elva olika nationaliteter finns den gemensamma drömmen, att få arbeta inom barnomsorgen.

Gaspard Ngoma, från Kongo, och Yorsalem Dermas, från Eritrea, har samma drömmar med utbildningen.
– Jag tycker om att jobba med barn och vara med dom eftersom jag jobbade som lärare med barn, så jag trivs i Sverige där jag kan jobba som barnskötare innan jag utbildar mig som lärare, säger han.

– Jag hoppas att jag ska bli färdig med den här utbildningen och känner trygghet i framtiden, om man har utbildning kan känna trygghet och få jobb i Skellefteå kommun, säger Yorsalem.

Utbildade barnskötare behövs i en växande förskola eftersom barnkullarna blir större samtidigt som många anställda kommer att gå i pension de närmaste åren. På 20 år har antalet barn i förskolan ökat från 360 000 till en halv miljon.
Den två-åriga utbildningen under barn- och fritidsläraren Anna-Maria Niemann-Björks ledning ska förbereda Gaspard och Yorsalem och deras klasskompisar att lotsas in i barnskötaryrket. Eleverna får lär sig både språk och yrke i kombination. Anna-Marias glödande passion för att få se sina elever lyckas växa in i det svenska samhället är det som driver henne.
– Jag brinner för människor och jag tänker att de här människorna dom har kommit hit till vårat land med olika ryggsäck, olika bakgrund men dom har tagit sig hit och dom vill etablera sig i det svenska samhället och jag kan vara en länk så att dom kan lyckas i svenska samhället.