Från polis till bagaren med bästa semlan! Sadlade om på Astar – nu driver Serge eget bageri

I hemlandet Frankrike jobbade Serge Le Normand som polis. Efter flytten till Sverige valde han att satsa på en ny karriär och fann sitt drömyrke på Astar. Nu driver han eget bageri i hjärtat av Linköping – som i dessa semmeltider anses bjuda på några av Linköpings godaste semlor.
– Det är mycket jobb men det är jättekul, säger Serge.

I centrala Linköping ligger caféet där Frankrike och Sverige möts. Doften av nybakade bullar och bröd fyller näsan när den röda dörren till Bageri Normandie öppnas.

Några sittplatser ramar in caféet där bakningen tydligt spelar huvudrollen. Från ingången ser man rakt in i bageriets hjärta där bagaren tillika ägaren Serge Le Normand står och kavlar ut en deg gjord på emmer, dinkel, vete och surdeg som snart ska bli till brödet Saint-Malo. Glatt hälsar han välkommen.

Serge kommer ursprungligen från Rennes i Frankrike men flyttade till Sverige år 2010 efter att ha träffat sin kärlek Sara som är svensk. I hemlandet jobbade Serge som polis, men när flyttlasset till Sverige gick kände han för en nystart på karriärfronten. De första åren i det nya landet jobbade han bland annat som tidningsbud, cykelmekaniker och försäljare innan han fann sin passion på Astar.

– Jag gillar att laga mat och baka, så jag tänkte mig ett yrke som man kan jobba som även i Frankrike, ifall jag flyttar tillbaka. Ett års utbildning var inte så farligt, jag gillar inte att studera och vill helst jobba, så Astar lät perfekt, säger Serge som gick en lärlingsutbildning till bagare och konditor – ett perfekt upplägg för honom:

– Man var fyra dagar på sin praktikplats och en dag i skolan, och det var precis det jag ville och behövde.

Optimal kombination mellan APL och skola
Under utbildningen på Astar uppskattade Serge mixen av arbetsplatsförlagt lärande (APL) och studier, samt de olika lärdomarna som drogs på respektive plats. I skolan lärde sig eleverna bland annat om miljö- och hygienfrågor, medan de på APL lärde sig utöva yrket praktiskt, berättar Serge.

– Det som är bra med att vara lärling är att man får jobb. Redan när jag var lärling fick jag jobb på min praktikplats, säger han och tar en tugga av sin bulle.

De efterföljande åren arbetade han på ett flertal bagerier och caféer där han sög in en massa kunskap, innan han vid årsskiftet 2021/2022 grundade Bageri Normandie.

– En person sa till mig att om du vill bli en bra bagare så måste du jobba på en massa ställen för att se hur olika man kan jobba, och man lär sig jättemycket så faktiskt, säger Serge.

Ville vara sin egen chef
Idén om att starta eget bageri föddes hos Serge för fyra-fem år sedan. Tanken av att jobba åt sig själv lockade honom, och han har inte ångrat sitt val – trots att det är mycket att tänka på.

– Jag visste att det skulle vara lite jobbigt och krävande, men det är mycket mer krävande än jag trodde. Det är mycket annat än att baka: allt från personalfrågor till kunder till inredning till sociala medier. Det är mycket jobb men det är jättekul, säger Serge.

På Bageri Normandie möts den franska och svenska bagarkonsten. Vid disken skyltas det med såväl franska som svenska bakverk, och på en framdukad plåt samsas croissanter, kanelbullar, pain au chocolats och financier. Om detta koncept har tagits emot positivt av Linköpingsborna? Det har det gjort.

– Vi har fått jättejättebra mottagning. De första månaderna var helt otroliga. April har varit lugnare, men det är så i branschen: det är jättemycket i perioden januari-mars, sedan blir det lite mindre under sommaren och sedan kommer det igång igen. Men absolut jättebra första månader. Det har varit mycket mer än jag trodde. Första gången vi öppnade var det kö också, det var jättekul, säger Serge.