Gjorde sina CV som hemsida på utbildningen till programmerare

Aysar Al-Mudhaffar och Oliver Hussein läser programmering på Astar i Solna och har under utbildningen skapat en egen hemsida som ska användas som CV när de söker praktikplats och senare jobb. 

– Du måste övertyga en arbetsgivare att du kan arbetet – och då är det här ett jättebra sätt, säger Aysar.

Utbildningen till programmering finns i Solna Centrum och pågår i 35 veckor. Målet med utbildningen är att eleven ska kunna jobba med olika roller kopplade till it, som exempelvis support, design, webbserver samt utveckling och skapande av koder. Under utbildningen får eleverna skapa en egen hemsida – och Aysar valde då att göra hemsidan som ett cv.

Hur kom ni på den här idén?



– Jag ville visa att jag kan skapa en produkt som kommer att efterfrågas från mig i yrkeslivet. Den är inte perfekt, men den speglar mig och vem jag är. På webben kan jag också lättare uppdatera mitt CV så det alltid är aktuellt för min arbetsgivare, säger Aysar.

– Jag ville förstå hur man kan skapa något från grunden, hur man kan anpassa det till den som ska använda det, hur form och funktion kan arbeta ihop och kunna se snabba resultat på något som ska användas i vardagliga livet, säger Oliver.

Har ni tips till andra som vill visa upp sina jobb i ett CV?



– Att kunna visa att du förstår branschen är viktigt när du söker jobb. Du behöver övertyga arbetsgivaren att du kan arbetet och då är det här ett jättebra sätt att göra det på när du kan kombinera innovation, kreativitet och funktionalitet, säger Aysar.

– Med ett CV på webben får jag svart på vitt visa vad jag går för och vad jag kan. Du lägger grunderna till en produkt som kommer att efterfrågas från dig i arbetslivet och jag kan lättare leka med färg, form, film och text för att betona vad jag kan, säger Oliver.

Har ni tips på hur man når utanför bruset?

– Investerar du ordentligt i utbildningen kommer du att få med dig verktyg som visar att din kunskap är aktuell för dagens problem och hur du löser dem. Ha exempelvis disciplin vid självstudier, skjut inte upp saker, slutför innan du stänger ner, offra tid från ledigheten, ta pauser när du inte längre kan se sambanden och kom tillbaka och var lyhörd under de lektionstillfällen du har så lär du dig att prioritera rätt när du ska slutföra en uppgift. Ta även vara på tiden och sitt i rätt miljö, exempelvis i studierum på skolan, säger Oliver.

Varför valde ni programmering på Astar?

– Främst på grund av upplägget. Här behöver jag inte vara i skolan alla dagar i veckan utan endast för att bli introducerad till min nya kurs, få handledning eller jobba igenom en uppgift. Detta ger mig mer tid till att studera på egen hand som i sin tur skapar fler möjligheter för mig att vara kreativ inom programmering. Jag ville sätta mina kunskaper på papper då jag behöver kunna visa framtida arbetsgivare att jag har kunskap och att jag kan det som är viktigt i branschen i dag. Mitt mål med utbildningen är att bli behörig till högskolan och bli expert på AI, säger Aysar.

– Jag har fortfarande en vision att skaffa mig en universitetsutbildning och att börja ta upp studierna igen – Astar ger mig den möjligheten. De är den enda skolan som har valt att satsa på renodlad programmering. Jag längtar till vår APL-period. Det får prova på där kan jag ta med till lektionen och tvärt om. Att det kan bli intensivt med tre dagar på en arbetsplats och två dagar i skolan är jag inte orolig för utan ser det blir som ett effektivt sätt att omfamna yrket, på riktigt, säger Oliver.