En Astar-deltagare som övar på sitt framtida yrke och Janet Brus, enhetschef på Astar Borås infälld.

Hattrick i framgång på Astar Borås

Med utbildningar till kock, elektriker och nätverkstekniker som visar på imponerande resultat, har Astar Borås etablerat sig som en framstående aktör inom vuxenutbildning. Genom en tydlig pedagogik och nära samarbete med arbetslivet har skolans framgång varit tydlig från start.

Astar i Borås utbildar elektriker, nätverkstekniker och kockar. Sedan start har skolans resultat gått åt ett håll: spikrakt uppåt. 

Hemligheten? Enligt Janet Brus, enhetschef på skolan, kommer framgången från en tydlig struktur och ett välfungerande pedagogiskt koncept.  

– Vår undervisning är teoretisk men också praktisk, vilket betyder att våra elever dagligen växlar mellan teori och praktik, säger hon. 

Från utanför arbetsmarknaden till eftertraktade kockar

Utbildningen till kock ges som arbetsmarknadsutbildning och lämpar sig för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. På Astar ges deltagarna möjligheten att dels skapa konkurrenskraftiga färdigheter, men även knyta kontakter i arbetslivet. Detta genom skolans praktiska fokus, där en stor del av utbildningen består av arbetsplatsförlagt lärande (APL/praktik).  

Dessutom har skolan en egen restaurang – A Star Kitchen – som är öppen för allmänheten. Där får deltagarna lära sig exakt vad det innebär att jobba i restaurang.  

– Sedan vi började med restaurangen för 3,5 år sedan har försäljningen hela tiden ökat, säger Janet Brus. 

Goda resultat med alla mått mätt 

Även utbildningarna till elektriker och nätverkstekniker har på kort tid nått lönsamhet. Elektrikerutbildningen startade i januari 2023 och nätverksteknikerutbildningen i september 2023. Hur man än mäter visar resultaten det samma: det går bra för utbildningarna. 

– Våra undersökningar visar på väldigt nöjda deltagare och vi har ett ständigt tryck på våra platser vid intagningarna i januari och september, säger Janet Brus och fortsätter: 

– Från våra utbildningar går deltagarna ut i jobb eller för att göra sin lärlingsperiod – oftast på den APL-plats de hade de sista månaderna under utbildningen.