Husmanskost på Astar integrerar

Med husmanskost som tema integrerar Astar Nyköping somaliska kvinnor i traditionella svenska råvaror. I samarbete med Nyköpings kommun och Stolt Mat Sörmland blev premiärkvällen stor succé.

– Det här är ett lysande exempel på hur vi med enkla insatser skapar stort intresse för vår svenska matkultur, berättar restaurangläraren Helén Åman.

Samarbetet mellan Astar, kommunen och Stolt Mat Sörmland har sitt ursprung i att många nyanlända barn – som sig bör i sin skolmiljö – får ta del av svensk husmanskost, men föräldrarna har sällan eller aldrig lagat den typen av kost.
Första träffen lockade sex somaliska deltagare som fick pröva på olika typer av svenska traditionella klassiker som; raggmunkar, stekt strömming, kalops, köttbullar och rimmad oxbringa.

– Vi vill dela med oss och berätta om den svenska matkulturen och historian bakom. Vi delade med oss våra kunskaper och berättade om olika råvarors ursprung, bland annat hur potatisen kom till Sverige och att den i princip räddade svenska folket, berättar Åman som upplevde den första träffen av tre i det här projektet som mycket lyckad.
– Ja, det blev stor succé, med mycket glädje. Nästa gång ska vi lära oss av somalisk matkultur och under sista träffen ska vi mixa den bästa av två världar, säger Åman.