Tio veckors utbildning hos Astar – nu har Lidian fått jobb som serviceassistent

Hon kom till Sverige för sex år sedan från Libanon. Nu kliver 61-åriga Lidian Dagyan ut i arbete i Malmö – tack vare Astars tioveckors-utbildning till serviceassistent.
– Det känns bra att få ett jobb. Jag har lärt mig så mycket på utbildningen, säger Lidian.

Förra veckan började elva utrikesfödda kvinnor att jobba som serviceassistenter på Vardagas äldreboenden i Kristianstad och Broby. I måndags klev 14 kvinnor i Malmö ut i jobb som serviceassistenter. Några av de här 25 kvinnorna kliver nu ut i sitt allra första jobb i livet!

Lidian Dagyan kommer ursprungligen från Filippinerna men kom till Sverige från Libanon för sex år sedan. I Libanon jobbade den 61-åriga sexbarnsmamman både inom barnomsorgen och hemtjänsten, men hon har haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige.

Tack vare den tio veckor långa utbildningen till serviceassistent har hon nu fått jobb på ett av Vardagas äldreboenden i Malmö.

– Det känns så bra att få ett jobb och jag tycker det är roligt och meningsfullt. Vi får göra så många olika saker och hjälper till med olika uppgifter som servera mat, plocka, duka, bädda säng, prata med äldre med mera. Jag har lärt mig så mycket på utbildningen om matlagning, hygien med mera och min lärare Daniel har varit så bra, säger Lidian och tillägger:

– Jag hoppas fler får lära sig lika mycket som jag.

Utbildningen har varit ett samarbete mellan Astar, Lernia och Arbetsförmedlingen där Astar stått för utbildningen inom kök och Lernia hållit i lokalvårdsdelen.

– Från Arbetsförmedlingen och Malmö stads sida är vi jättenöjda med resultatet och samarbetet. Både Astar, Lernia och arbetsgivaren Vardaga har gjort en fantastisk insats utifrån det läge vi befinner oss i på grund av Corona. Att arbetsgivaren tidigt tog beslutet, att våra deltagare skulle räknas in som en del av personalen och fortsätta med sin APL, tror vi har varit en stor framgångsfaktor i att vi alla lyckats så bra, säger Rose-Marie Gudmundsson, samordnare av Lokala Jobbspår på Arbetsförmedlingen i Malmö.

– Det är fantastiskt roligt att se att vår utbildning har lett till arbete och att vi på det här sättet når en grupp som ibland står långt från arbetsmarknaden. Det ställs höga krav på vården i dagens samhälle och därför känns det bra att vi kan hjälpa till, säger Mari Lax, affärschef på Astar.

Nu ska Astar dra i gång en egen utbildning till ”Servicevärd inom vården” där deltagarna lär sig allt som handlar om kök inom äldrevården.

– Vi ser att behovet är stort av att underlätta för personal på boenden och inom hemtjänsten. Vi har möjlighet att ge den här utbildningen på alla orter där vi har restaurangutbildningar, säger Mari Lax.