Språkintegrerad yrkesutbildning på Astar Skellefteå: ett framgångsrikt samarbete mellan Astar och kommunen

Språkintegrerad yrkesutbildning (SY) på Astar Skellefteå är ett lysande exempel på hur Astar bidrar till samhället och vilken skillnad ett gott samarbete gör. Vi träffade yrkesläraren Daniel Andersson och pratade bland annat om det framgångsrika samarbetet med kommunen.

I stället för enbart fokus på språkundervisning kombinerar SY svenskundervisning med yrkesutbildning. Yrkesläraren Daniel Andersson och kommunens pedagoger samarbetar för att förbereda eleverna för arbetslivet i Sverige.
-Det är inte bara språk; det är yrkesutbildning och kulturell anpassning, förklarar Daniel

SY i Skellefteå har en vital funktion i att förbereda nysvenskar för arbetsmarknaden och det gör de effektivt tack vare deras arbetssätt. Här finns inte bara språkundervisning utan också yrkesutbildning och praktik, vilket ger eleverna de verktyg de behöver för att integreras i samhället på olika sätt.

Samarbetet med kommunen
Ett nyckelelement i programmet är det starka samarbetet mellan Astar och Skellefteå kommun. Kommunen ansvarar för den språkliga delen, medan yrkeslärare som Daniel Andersson fokuserar på yrkesutbildning.
-Det här är en win-win för alla inblandade, inklusive samhället i stort.

Utbildningen har redan haft imponerande framgång i att hjälpa sina deltagare att hitta arbete och integrera i samhället. Daniel tillägger:
-Att se dessa elever få arbete och bli självständiga är otroligt belönande.

Astar Skellefteå är ett strålande exempel på hur skola och kommun kan samarbeta för att göra en verklig skillnad i människors liv.