Svetlana knep andraplatsen i Hela Sverige bakar

Astar-eleven Svetlana Soboleva började baka till fredagsfikat på förskolan där hon jobbade. Hon började publicera sina bakverk på instagramkonto liberosis_me och fångades upp av tv-produktionen Hela Sverige bakar. Sagan blev sann och det slutade med en andraplats i programmet.
– Det var en fantastisk upplevelse och jag lärde mig massor, säger hon.

Svetlana kom till Sverige från Vitryssland för fyra år sedan. Det var här som hennes intresse för bakning väcktes.
– Jag jobbade som barnskötare och då hade vi alltid fredagsfika. Jag tyckte att det var roligare att baka något själv istället för att köpa. Det var så jag började baka, berättar hon.

Bakningen var också mer än så. Det var ett sätt att – under första tiden som helt ny i ett land – känna sig hemma. Den svenska fikatraditionen är stark och inte minst socialt viktigt. Via sitt Instagram-konto fick hon chansen att tävla i tv-programmet Hela Sverige Bakar och resten är som det brukar heta historia.
– Jag var lite tveksam i början och det kändes svårt eftersom jag inte kunde språket så bra, men jag bestämde mig till slut för att vara med och det blev lyckat. Jag hade som mål att försöka vara med så länge som möjligt i programmet och det var roligt och utmanande, berättar Svetlana.

Nu siktar hon på att få in en fot i branschen. Via konditor- och bagarutbildningen på Astar i Solna är hon på väg att skapa sig den erfarenhet som krävs och hon hyllar utbildningen och inte minst sina lärare.
– Jag började i oktober 2019 och blir klar till hösten. Jag trivs hur bra som helst och blir utmanad och uppmuntrad att pröva mina egna idéer. Det är viktigt att fullfölja utbildningen och få lära mig så mycket som möjligt. Jag hade tänkt börja tidigare, men väntade eftersom jag ville kunna prata och förstå svenska bättre, säger hon.

Till sist, vad bjuder du helst på för fika om du får välja fritt?
– Croissanter tycker jag mest om. Det funkar också som dom är, men även med olika fyllningar. Jag bakar gärna något gott matbröd också.