Eleverna Abdullah Jarad, Khalid Anshur och Stefan Bogdanovski står i Gymnasieakademins lokaler och tittar in i kameran.

Efter ett år på Gymnasieakademin: “Skolan är full av kärlek”

Efter ett år på Gymnasieakademin har Abdullah Jarad, Khalid Anshur och Stefan Bogdanovski skapat sig en god bild av skolan. De hyllar skolans gemenskap och lärarnas engagemang, och lovar framtida elever att de inte behöver vara nervösa inför skolstart.
– Man känner sig hemma här, säger trion. 

Abdullah, Khalid och Stefan läser ekonomiprogrammet på Gymnasieakademin, och gick i somras ut första året. Ett genomgående tema när de berättar om sin upplevelse av skolan är den goda gemenskapen. 

– Jag skulle säga att skolan är som en stor familj – alla känner varandra. Det är inte så att man inte vill komma hit, utan man vill verkligen det. Och det underlättar också lärandet. 

– Ja, det är roligt i skolan; du går inte bara dit, lär dig och går hem. Du har alltid roligt, det finns alltid något att göra – till och med lektionerna är roliga. Skolan är full av kärlek. 

“Lärarna får dig att följa dina drömmar”

Den goda gemenskapen till trots finns det något annat som Abdullah, Khalid och Stefan anser är skolans främsta styrka: lärarna.  

– Skolan har bra lärare, du lär dig mycket på lektionerna. De bryr sig, är måna om att du ska lyckas och försöker få dig att följa dina drömmar. 

– Ingen lärare är elak eller kaxig, de är förstående, vänliga och snälla. Det kan inte bli bättre! 

Har ni lugn och ro på lektionerna? 

– Ja, definitivt! Alla lyssnar på lärarna. Ingen vill sabotera förhållandet med dem, så alla lyssnar på lektionerna och det leder till en bra arbetsro. 

Stort elevinflytande 

På Gymnasieakademin är det lätt att få sin röst hörd, enligt Abdullah, Khalid och Stefan. 

– En grej jag gillar med den här skolan är att lärarna verkligen bryr sig om vad eleverna tycker. De är inte själviska och bara tänker på sin egen planering, säger de. 

Känner ni att ni har möjlighet att påverka beslut som rör skolan? 

– Definitivt! Vi har elevrådsrepresentanter som vi brukar snacka med om förslag till förändringar på skolan, så tar de upp det med lärarna eller rektorn. Och oftast brukar förslagen gå igenom. 

Snart är det dags för nya ettor att börja på Gymnasieakademin. Vilka råd skulle ni ge till dem som börjar här i höst? 

– Ett gott råd skulle naturligtvis vara att hålla en bra relation med lärarna, och det är väldigt enkelt. 

– Framtida elever behöver inte känna att de behöver ändra sig för att passa in. Detta är en skola där du kan vara dig själv och ingen kommer att döma dig för den du är.