Ben – egenföretagaren som blev lärare

Ben Ithyla var egenföretagare och jobbade som beräkningsingenjör inom kärnkraftsvärlden. Nu är han lärare på Tekniska Gymnasiet – och stortrivs. 
– Det bästa med att jobba på Tekniska Gymnasiet är friheten som jag har
 här , säger han.

Ben Ithyla jobbade i tio års tid med stora kärnkraftsprojekt där han var med och jobbade för att förlänga livslängden samt uppgradera effekten och säkerheten vid kärnkraftsverken i Sverige. I sin roll som beräkningsingenjör fick han ofta utbilda nya kollegor och medarbetare och det var där hans nyfikenhet för läraryrket föddes. När så finansiärerna började dra sig bort från kärnkraftsvärlden, ja då såg Ben sin chans att prova på en ny yrkesbana.


– Jag har känt att det givit mig väldigt mycket att få vara pedagog för kollegor och medarbetare, och därför var steget till att bli lärare ganska kort. Det är ju det jag tycker om att hålla på med.

Nu jobbar han som gymnasielärare i teknik, fysik och matematik på Tekniska Gymnasiet. Och han har inte ångrat sitt val av skola och arbetsplats.

– Det var lite slumpen att jag hamnade här. Jag hade inte så bra koll på gymnasieskolor utan skickade ut flera krokar. Men jag hade tur, jag trivs ju jättebra här, säger han och berättar varför.

– Jag har ju jobbat som egenföretagare, för mig är det väldigt viktigt att jag känner mig fri, att jag inte är bakbunden och den friheten finns här på Tekniska Gymnasiet, säger Ben som brinner för sin matematik.

– Det jag gillar med matematik är att den är rättvis. Jag älskar historia också men historia kan vara vinklat, det kan vara orättvist. Matematiken behandlar alla lika. Alltid. Oavsett vem du är.

Det är den passionen för matematik som Ben Ithyla nu vill förmedla till gymnasieeleverna på Tekniska Gymnasiet.