​Juliet vill få fler att intressera sig för e-sport

E-sport är en miljardindustri som ständigt växer. Juliet Tan Persson på Tekniska Gymnasiet i Malmö är en av de som älskar e-sport – helst spelar hon varje dag. På e-sportsutbildningen har hon chansen att träna på att spela som ett proffs.
– Jag tror att många tjejer inte ens vänder sig till e-sport som intresse, på grund av hur normerna ser ut.

Juliet är ensam tjej på e-sportskursen på Tekniska Gymnasiet Malmö. Det stör henne inte, men hon önskar att fler tjejer fick upp ögonen för det. Hon har därför bland annat varit med på öppet hus, gymnasiemässor och kickoffer för att informera om e-sporten på Tekniska Gymnasiet.

– Vi måste försöka rikta detta mot den gruppen också, för att förklara vad e-sport är och att det är kul. Det är därför som jag spelar, för att jag tycker det är kul, säger Juliet.

Hon tycker att det ger henne mycket som spelare att gå e-sport i skolan.

– Man kommunicerar med varandra på ett helt annat sätt under e-sporten i skolan, och kan ge varandra feedback. Man försöker också spela så professionellt som möjligt. Det går liksom inte att skrika en massa saker, och det gör man ju inte heller när man tävlar professionellt.

Det finns även andra fördelar med att gå e-sport på gymnasiet, berättar Juliet.

– Jag brukar berätta för vuxna att jag pluggar väldigt mycket i teknikprogrammet och har mycket skolarbete. Så för mig är det ett bra avbrott. Det är inte bara skola hela tiden, utan nu kan jag göra detta också. Du lär även känna andra människor, med samma intresse som du.

Efter gymnasiet vill Juliet bli arkitekt eller ingenjör, men hon är inte säker än.

– Jag kanske börjar streama när jag spelar och blir känd, säger hon och skrattar.

– Man drömmer ju lite.