Möt Amar som studerar på Harvard

Under 2011-2013 gick Amar Deric på Tekniska Gymnasiet. Idag studerar han på både Harvard och Mittuniversitetet samtidigt. Han säger att det är mycket jobb som ligger bakom att klara studierna.

Amar har återvänt till Tekniska Gymnasiet för en dag. Här hälsar han på sina gamla lärare, däribland Markus Klittvall som vi ser på bilden. Det är ett kärt återseende och Amar har mycket att berätta om vad han har haft för sig sedan han tog studenten.
– Efter studenten har jag både jobbat och pluggat samtidigt. Jag började plugga till webbutvecklare på distans på Mittuniversitetet och gör det fortfarande, men under mina studier blev jag mer och mer intresserad av upphovsrätt, berättar Amar.

Sökte till Harvard
Amar började kolla runt på nätet vad det fanns för skolor som kunde erbjuda kurser inom upphovsrätt/copyright. Han konstaterade ganska snabbt att utbudet i Sverige var litet och började kika på skolor utomlands. Det var där och då han hittade den perfekta kursen på Harvard.
– När jag äntligen hittade en kurs om upphovsrätt så hittade jag den på Harvard. Den gick att läsa på distans så jag tänkte att jag söker den sedan får vi se. När jag fick veta att jag hade kommit in blev jag jätteglad, säger Amar med ett leende.

Två utbildningar på distans
Att studera på två utbildningar på distans är en utmaning. På sin utbildning på Harvard har Amar ett seminarium i veckan på cirka två timmar. Utöver det har han även föreläsningar. Men det mesta är eget ansvar. Han har kontakt med sina klasskompisar via mail och Facebook och de jobbar i onlineverktygen Model och Adobe Connect för att kunna ha seminarier och föreläsningar online.
– Jag trivs med att studera på distans och eftersom jag studerar på distans sedan tidigare genom min utbildning i webbutveckling har jag koll på hur jag ska göra. Men det är mycket eget ansvar och man måste vara skärpt och jobba hårt för att klara det, avslutar Amar.