Simon på Tekniska Gymnasiet Malmö har skapat dataspel med 25 miljoner användare

2 dataspel, 25 miljoner användare och 200 000 sålda produkter. 16-åriga Simon Mäkelä på Tekniska Gymnasiet Malmö har onekligen kommit långt inom speldesign. Hans två dataspel Keyon Air och Bloxxed Hotels har gjort honom till något av en kändis bland spelens många användare.
– Det var pirrigt i början, för jag visste inte riktigt vad som skulle hända. Men livet pågick som vanligt. Och det var roligt att kunna visa hur många som spelade det för polarna, säger Simon om spelens framgång.

Det första spelet, Keyon Air, släpptes för ett år sedan och går ut på att du är på en flygplats, där du kan ”jobba” som till exempel pilot eller med flygsäkerhet.

– Det är ett role-play spel, alltså en simulator. Folk har roligt, chattar med varandra och får nya vänner, flyger tillsammans och så vidare, förklarar Simon.

Simon har själv designat runt 90 procent, vilket tog ungefär en månad att slutföra. Resterande 10 procent är uppdateringar som har gjorts vid senare tillfällen. När Keyon Air blev en framgång skapade han dessutom en uppföljare: Bloxxed Hotels.

– När du landar ditt plan i Keyon Air, så teleporteras du automatiskt till mitt andra spel som är ett hotell. Så det blir som att du åker utomlands, sen landar du och checkar in på ett hotell.

Tillsammans har Keyon Air och Bloxxed Hotels spelats av 25 miljoner användare. Båda spelen är gratis, men det går att köpa till vissa funktioner. Om du vill flyga första klass i Keyon Air så kostar det till exempel extra. Simon får sedan 50 procent av alla intäkter från spelen.

Än så länge har han sålt ungefär 200 000 produkter.

– Jag hade lätt kunnat klara mig på intäkterna nu, men det är ju ingen garanti på att det kommer fortsätta, säger han.

Keyon Air och Bloxxed Hotels ligger på Roblox, en spelplattform riktad mot barn. På Roblox finns över 15 miljoner användarskapade spel, där Simons är med på topp 50.

– Det finns spelutvecklare på Roblox som tjänar 2 miljoner dollar i månaden. Så dit strävar jag.

Men att spelen har blivit så populära har inte enbart varit roligt. När Simon själv vill spela brukar andra användare genast känna igen honom.

– Det brukar ta tio sekunder innan en massa hoppar på mig. Då brukar de skriva ”OMG Simon” och spela in till Youtube. Det är helt sjukt!