Vinnare av prestigefyllda innovationstävlingen The Brewhouse Award

The Brewhouse Award är en prestigefylld innovationstävling med flera hundra tävlanden. Tekniska Gymnasiet dominerade kategorin ”Av och för unga” genom att ta första-, andra- och tredjeplats! Vi träffade pristagaren Daniel Jonk som inte kan beskriva med ord hur bra det känns.

Det är prisutdelning på The Brewhouse Awards årliga galamiddag. Daniel sitter finklädd tillsammans med de andra tävlande. När han hör sina skolkamrater vinna tredjepris sen andrapris tänker han att det omöjligt kan vara hans namn som ropas upp. Men när motiveringen läses upp förstår Daniel att han har vunnit.
– Den känslan jag kände när de sa mitt namn är obeskrivlig! Det kändes helt overkligt, berättar Daniel.

Hela tävlingen började som en rolig grej berättar Daniel. Hans kompisar hade skickat in bidrag till tävlingen och han tänkte att han också kunde göra det.
– Jag hade inga tankar på att vinna när jag skickade in mitt bidrag men när jag sedan gick till delfinal satte jag verkligen fart med att finslipa konceptet.

Vad var din idé?
-Min idé började runt åttan då jag såg filmen Avatar. I den fanns det helikoptrar och jag bestämde mig för att jag ville bygga en sådan. Problemet var att jag inte hittade en motor som skulle kunna få helikoptern att flyga. Jag bestämde mig därför att göra en egen och började fundera på hur det skulle gå till. Till The Brewhouse Award skickade jag in min idé om en axellös elmotor och det var den som också vann.

Ska du ta din idé vidare?
– Jag fortsätter att jobba vidare med min motoridé och jag gjorde till och med ett UF-företag för att jobba vidare på den. När min motor är klar kommer jag att bygga resten av helikoptern, säger Daniel.

Varför tror du att Tekniska Gymnasiet dominerade tävlingen?
– Det hörs på namnet Tekniska Gymnasiet. Vi är en innovationsskola och det är därför inget konstigt att vi elever som går här vinner alla priser. Sedan tror jag också att de underbara lärarna har hjälpt oss att motiveras och utvecklas till att bli ännu bättre på innovationer. Det är verkligen en underbar skola där man kan prata med alla.

Vad har du för framtidsplaner?
– Planen är att utveckla färdigt den axellösa elmotorn. Annars är det att börja jobba eller uppfinna något annat. Jag har väldigt många idéer. Men vi får se vad som händer.


Fotograf: Sune Chee