Ali blev årets unga domare på Fotbollsgalan

FOTO: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN
Det kom en dag när Ali Shahedy Fard insåg att han inte skulle bli proffs. Då sadlade han om och blev fotbollsdomare. Ett val han inte behövt ångra – i måndags prisades han som årets unga domare på Fotbollsgalan.
– Det var helt fantastiskt och ett kvitto på att jag gjort något bra, konstaterade han.

Som 13-åring gick han en domarkurs och 2017 började han döma seniorfotboll hemma i Värmland. Han har höga målsättningar och visionen är att en dag döma i de stora mästerskapen.
Karriären kunde inte fått en bättre start i alla fall när han i måndags på fotbollsgalan fick äntra stora scenen och motta priset som årets unga domare tillsammans med Moa Wettby.
– Det var en galet rolig kväll, det blev en hel del bilder med alla stjärnor på plats. En otrolig upplevelse och den här utmärkelsen gör bara att jag vill satsa ännu hårdare, konstaterar han medveten om att i domar skrået krävs det hårt och enträget arbete för att arbeta sig upp i hierarkin.
– Just nu dömer jag mest i division VI, men nästa år hoppas jag få flytta uppåt i seriesystemet och döma i division V och IV.

Vad är tjusningen med att vara fotbollsdomare?
– Framförallt att jag får vara med i sporten och träffa massa nya människor.

Vilka är dina starka sidor?
– Det är nog att jag har bra fysik och att jag är kommunikativ, jag gillar att interagera med spelarna. Ibland får man vara med på deras snack och ibland får jag blixtra till och förklara.

18-åringen från Karlskoga kombinerar domaruppdragen på kvällar och helger med gymnasiestudier på samhällsprogrammet på Thoren Business School i Örebro.
– Det är utan tvekan mina tre bästa år i livet, det var dessutom en slump att jag började. Jag bytte till skolan en dag innan och det är ingenting jag ångrar. Lärarna och miljön är helt fantastiskt, säger Shahedy Fard.