Årets säljare: Så når hon framgång 

Hedda Birch Jensen tilldelades utmärkelsen Årets säljare vid Skånemästerskapen i UF och kommer att tävla i SM i vår. Hon berättar om hur det är att driva ett företag och hennes nycklar till framgång. 

Under ett år har Hedda Birch Jensen drivit företaget ReBuy UF tillsammans med två kollegor. Företaget, som säljer återvunna golf, padel- och tennisbollar, har varit så pass framgångsrikt att Hedda tilldelades utmärkelsen Årets säljare vid Skånemästerskapen i Ungt Företagande. Det innebär att hon får tävla i SM som äger rum i slutet av maj.

– Jag har vågat tro på mig själv och vår idé. Jag är oerhört tacksam över utmärkelsen och möjligheten att få tävla i SM, säger Hedda.

Själva idén till företaget kom till när Hedda och hennes kollegor på ReBuy UF identifierade problem med illegal insamling av bollar på flera idrottsanläggningar.

– Vi tänkte att vi kan göra samma sak, men med tillstånd. Det slängs dessutom hundratals bollar varje vecka. Ett enormt svinn. 

Hedda går åk 2 på försäljning- och serviceprogrammet på Thoren Business School i Helsingborg. Hon har alltid varit nyfiken på entreprenörskap och därmed var Thoren Business School det självklara valet. 

– Lärarna är duktiga och skolan andas entreprenörskap. Det genomsyrar alla ämnen. Att driva företag har gett mig möjligheter att utforska om företagande är något för mig.

På ReBuy UF har Hedda arbetat som vd och ekonomiansvarig, men det har även blivit en hel del försäljning. 

– Det var svårt att komma igång till en början, men när vi väl hittade en affärsidé har det gått snabbt framåt. Det är väldigt roligt att hålla kontakten med kunder, sköta ekonomin och arbeta med sociala medier.

Inför Skånemästerskapen i UF var företaget nominerat i flera kategorier. För att öka sina chanser att vinna förberedde Hedda och hennes kollegor sig väl.

– Själva framförandet är lika viktigt som det du säger, så vi var noggranna med att få till en bra och tydlig pitch. Sedan har vi övat mycket, fått feedback och reviderat. 

Nyckeln till framgång är enligt Hedda just förberedelse, men även att våga tro på sig själv och sin idé.

– Fake it until you make it. Tala med självförtroende och försök att behålla en personlig ton. Lita på att idén är bra och att du kan den utan och innan. 

Hedda har ungefär ett år kvar av gymnasiet, men tänker redan framåt:

– Jag vill först prova på arbetslivet. Jag gillar marknadsföring och försäljning, så gärna något inom det. Jag vill testa lite olika yrken och roller.