Dopingjägaren Arne Ljungqvist gav viktiga råd till hockeyeleverna

Det skiljer 73 år mellan eleverna på Tegs SK och Thoren Business Schools hockeygymnasium och dopingprofessorn Arne Ljungqvist.
Men beröringspunkterna var många när de fick chans att möta varandra i ett samtal om doping.
– Det var en stor ära för oss att få träffa Arne. Vi är tacksamma att han delade med sig sina erfarenheter till våra elever, säger Tomas Sandlin, ansvarig för hockeygymnasiet.

Arne Ljungqvist, 89 år, behöver ingen närmare presentation. Via sitt mångåriga internationella anti-dopingarbete har han satt djupa spår i kampen mot det systematiska fusket.

Ljungqvist har varit ledamot 1971–1973, ordförande för Svenska Friidrottsförbundet 1973–1981, ledamot av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) 1989–2011, ledamot för Riksidrottsstyrelse 1975–1989, dess ordförande 1989–2001, ordförande för Riksidrottsförbundet (RF) 1989–2001.

Meritlistan täcker även uppdrag ledamot av the International Association of Athletics Federations (IAAF) från 1976, vice ordförande 1981–1999, ”senior” vice ordförande 1999–2007

Han är numera hedersledamot av Internationella Olympiska Kommittén (IOK). Han valdes in i IOK 1994. År 1987 blev han medlem i IOK:s medicinska kommitté och dess ordförande 2003.

Ljungqvist var styrelseledamot i World Anti-Doping Agency (WADA) från 1999, då WADA bildades. Han var också dess vice ordförande från 2008 fram till sin avgång 2013. Vidare var han ordförande för WADA’s Health, Medical & Research Committee.

Sedan 2011 är han ordförande i ”Professor Arne Ljungqvist’s Anti-doping Foundation”. Stiftelsen grundades år 2011, i samband med att Ljungqvist fyllde 80 år. Ändamålet med stiftelsen är att bevara Ljungqvists anti-doping arv och dess syfte är att följa hans arv för att främja vetenskaplig forskning om dopingfrågor och utbildning för ren hälsa och ren idrott. Stiftelsen driver rörelsen Pure For Sure där man arbetar mot samhällsdopingen, dvs man får i sig dopingmedel via vissa kosttillskott utan att det står på innehållsförteckningen.

Förra veckan mötte han eleverna på Thoren Business Schools Umeås hockeygymnasium och berättade anekdoter från de otaliga dopingskandaler han avslöjat genom livet. Allt ifrån enskilda, till synes tveksamma fall, till statsmakter som systematiserat och strategiskt skapat fullständiga dopinglaboratorium.

Eleverna hade innan gått en webbaserad kurs om doping och folkhälsa som tagits fram av Arne Ljungqvist Stiftelse.

Arne Ljungqvist fick frågan av eleverna om arbetet inte kändes tröstlöst med tanke på alla nya dopingfall som ständigt aktualiseras. Han fick också förklara för eleverna betydelsen att det individuella ansvaret helt och håller vilar på den enskilda idrottaren och hur osäkert den accelererande marknaden med kosttillskott är.

Den ökade pressen från samhället på att ha en muskulös och vältränad kropp har gjort att vissa väljer att använda kosttillskott och att dopa sig. Studier visar att många kosttillskott innehåller spår av skadliga ämnen och dopingpreparat utan att det anges på innehållsförteckningen.

– Nu fick vi chansen att lyssna på den främsta experten inom området och budskapet var glasklart när det gäller det egna ansvaret i vad du stoppar i dig. Att vi fick höra det av den främsta experten inom dopingområdet förstärkte bara budskapet, säger Sandlin.