Egil erbjuds anställning på bilfirma – innan studenten

I sommar tar Egil studenten från Thoren Business School Gävle. Redan nu har han erbjudits en heltidsanställning på sin APL-plats Bilbolaget.  
   – Vi vill ha kvar honom i teamet, säger handledaren David Sällman.

Eleverna på försäljnings- och serviceprogrammet tillbringar 15 veckor av sin gymnasietid med arbetsplatsförlagt lärande (praktik) hos riktiga företag. Tredjeårseleven Egil Bergström har nyttjat den tiden på bästa sätt. Han har kommit in på sin APL-plats Bilbolaget med en hunger att lära sig mycket på kort tid. Det har imponerat så pass stort på företaget att de erbjudit honom en heltidsanställning som juniorsäljare.

– Hans entusiasm, dedikation och förmåga att lära sig snabbt har gjort honom till en kollega vi vill ha i vårt team. Vi är övertygade om att han kommer att fortsätta utmärka sig och bidra till vår framgång framöver, säger David Sällman, Egils handledare på Bilbolaget.

På Bilbolaget får Egil lära sig alla steg i försäljningsprocessen. Hans kollegor, vissa med över 20 års erfarenhet i branschen, visar honom hur man säljer en bil på bästa sätt.

– Det finns otroligt mycket att lära sig och jag ser fram emot att fortsätta utvecklas, säger Egil.

Vad har du lärt dig hittills?

– Hur verksamheten fungerar; från att bilen blir inköpt till att kunden väljer en ny bil. Hur du sätter ihop affärsförslag och möter olika kunder. Hur du kan tänka i olika situationer.

Hur har skolan förberett dig?

– Lärarna är engagerade och jobbar hårt för att allt ska bli så bra som möjligt. Speciellt mina lärare Sarah Axner-kock och Ann Östlund har coachat mig och funnits som stöd när jag behövt det.

Varför valde du försäljnings- och serviceprogrammet?

–  Eftersom du får mycket tid till att göra det du tycker är roligt och lärorikt, till exempel praktik på företag som intresserar dig. I skolan lär du dig om alltifrån inköp och marknadsföring till affärsutveckling och företagande. Praktiken ger dig en chans att lära dig där affärer faktiskt sker.

Bästa tips inför gymnasievalet?

– Det klassiska: tänk på din framtid i stället för att välja det dina kompisar ska välja. Att bara följa dina kompisar gynnar inte dig i längden. Våga satsa på det du verkligen vill och kämpa för den praktikplats du vill ha. Har du en dröm? Sikta högt! Det blir vad du gör det till.