Elever gör skillnad för hjärtsjuka barn

Varje år får 1 000 familjer beskedet att deras nyfödda barn har ett hjärta som inte fungerar som det ska.
Eleverna på Thoren Business School Karlstad ville göra något för att hjälpa dessa familjer och har fem år i rad arrangerat Hjärtebarnsloppet. Ett lopp till förmån för Hjärtebarnsföreningen i Värmland, ett lopp som nu senast samlade in över 50 000 kr.
Tack vare loppet och insamlingen fick 15 familjer från Hjärtebarnsfonden Värmland åka på Leksands sommarland.

Det blev en härlig helg med allt som hör sommaren till; sol, bad, vattenrutschbanor, svindlande linbanor, gocart, karuseller och massor av lek. Allt tack vare elevernas brinnande engagemang för att hjälpa.

– Att som förening kunna bjuda in till en större, attraktiv aktivitet gör att vi får kontakt med många av våra medlemmar. Även i år är några av familjerna som är anmälda till Leksand relativt nya medlemmar, några av dem deltar för första gången, berättar Ulrika Bjärnetoft, ordförande, Hjärtebarnsfonden Värmland.

Leksands sommarland är handikappanpassat och erbjuder viktiga lösningar för de barn som har behov av det. I vattenparken finns det allt från områden för de allra minsta till fartfyllda attraktioner för de mest våghalsiga. Familjerna bodde i tvåfamiljsstugor på Leksands strand, alldeles intill sommarland. Allt detta gjorde att alla familjer, oavsett vilka rutiner och behov de har, kunde ta del av utbudet och vara med på resan på ett helhjärtat sätt.

Livet med ett barn med hjärtfel och därav särskilda behov är för många en daglig kamp med oro och mycket kontakter med förskola, skola, sjukvården och myndigheter. För många kan det vara svårt att få pengar över till det där lilla extra.

– Detta känns väldigt stimulerande för oss i styrelsen eftersom det är vid de här tillfällena vi får möjlighet att göra det som föreningen är till för, att träffas, utbyta erfarenheter, stötta varandra och framför allt ha kul tillsammans, säger Ulrika Bjärnetoft.

– Pengarna som samlas in från Hjärtebarnsloppet gör stor skillnad för våra medlemmar. Vi är så glada och tacksamma för allt engagemang som skolan lägger ner.