Matbanken UF blev ”Årets samhällsentreprenörer” under SM i Ung Företagsamhet

Matbanken UF, med fyra elever från Thoren Business School Örebro, blev ”Årets samhällsentreprenörer” när SM i Ung Företagsamhet avgjordes i Stockholm.
– Det här betyder otroligt mycket och vi är fantastiskt stolta. Det här priset är ett kvitto på all tid, kraft och passion vi lagt ner under det här UF-året, konstaterade Molly Svedberg.

Tillsammans med sina kollegor Klara Berglund, Vendela Simón och Matilda Antman Morém, har deras enkla, men geniala, mat-app som bygger maträtter utifrån de råvaror du har hemma i kylskåpet. Från att tidigare ha lagat mat efter recept vänds nu ekvationen och du lagar mat efter de råvaror du har hemma.

Inte minst är deras affärsidé är viktigt ur ett hållbarhets- och samhällsmässigt perspektiv och under SM-dagarna på Älvsjö-mässan fick det rejält betalt för sitt slit.

De var nominerade som topp-6 bland UF-företagarna i Sverige, men blev nu istället premierade och hyllade som ”Årets samhällsentreprenörer”.

– Innan mässan fick vi reda på att vi var topp 6 i tävlingen. Det gjorde att förhoppningen fanns, men att vi skulle vinna kändes osäkert med tanke på den hårda konkurrensen. Samtidigt visste vi att vår affärsidé står sig stark i samhällsfrågor, säger Molly Svedberg som var rejält tillfreds med vad hennes företagskvartett åstadkommit.

– Det var i just den stunden vi insåg att vi var bäst i Sverige och det gick ett lyckorus genom oss! I övrigt har mässan varit ett minne för livet. Vi har knutit affärskontakter för framtiden, nätverkat med otroligt många andra entreprenörer och träffat våra kunder. Framförallt har vi haft fantastiskt roligt, säger Svedberg.

Juryns motivering löd enligt följande; ”Med kreativitet, uthållighet och ambition har ni vänt ett stort samhällsproblem till en möjlighet. Er resa har varit kantad av utmaningar, men som ni lärt er, efter 99 nej kommer ett ja! Ni har en skalbar, utvecklande affärsidé som går att växla upp till ett framgångsrikt företag. Med 9000 recept och flera tusen användare har ni satt matsvinnet på den digitala kartan.”