Normalt UF vill rädda liv

UF handlar om entreprenörskap. De flesta vill tjäna pengar. Normalt UF tänker annorlunda – de vill rädda liv. 
– Vi har fått jättemånga fler i vår närhet som har vågat prata nu om sin psykiska ohälsa, säger Elvira Jansson och Jasmine Engman som går på Thoren Business School i Örebro.

Elvira och Jasmine kom snabbt fram till att de ville göra skillnad när de skulle bilda sitt UF-företag. Resultatet blev Normalt UF – ett företag som vill bidra till en samhällsförändring och få människor att bryta den tystnad och skam som finns kring psykisk ohälsa. 
– Det här är ett så stort ämne och de flesta känner någon som mår dåligt så det är ett ämne vi verkligen brinner för, säger duon. 
– Min syster har till exempel lidit av ätstörningar och varit med om en våldtäkt som tog väldigt hårt på henne. Det har självklart drabbats oss anhöriga också, säger Elvira.

Affärsidén är att sälja t-shirts med tre olika budskap (Normalt, Bullshit och Kindness is better) som ska fungera som dörröppnare till att våga prata om psykisk ohälsa. En del av vinsten från t-shirtförsäljningen skänks till Tilia, en ideell organisation som arbetar för ungas psykiska hälsa.

– Sedan är vi aktiva på olika medier och genomför aktiviteter med andra organisationer och företag. Vi driver även en hemsida där man bland annat kan se var man kan söka hjälp. Där publicerar vi också berättelser om egna upplevelser av psykisk ohälsa som människor skickat in till oss, berättar Jasmine.

40-årige Erik Widlund vet vad det innebär med psykisk ohälsa. Han gick in i väggen som 20-åring och hade sedan tio år där livet mest handlade om att försöka avsluta det. Nu föreläser han om sin resa och om psykisk ohälsa och hyllar Normalt UF. 
– Hade det varit normalt att prata om psykisk ohälsa så hade jag insett att det var det jag led av innan jag kraschade totalt. Jag hade nog inte blivit lika sjuk, säger han. 

För tjejerna har Normalt UF blivit en ögonöppnare som givit lärdomar för livet, på flera plan. 
– Vi har fått jättemånga fler i vår närhet som har vågat prata nu om sin psykiska ohälsa. Vi har verkligen insett att wow det finns nära oss, vi trodde inte det, säger Elvira och Jasmine som även lärt sig mycket av själva UF-projektet.

– Det är väldigt lärorikt att driva ett eget företag. Det är mycket tuffare än trodde när vi startade det här, säger Elvira. 
– Allt tar mycket längre tid och man får lära sig ta andra vägar när det inte går som man trodde. Men vi är så stolta över det vi gör och vill driva den här kampen vidare, säger Jasmine.