TBS Umeå startar hockeygymnasium med Teg SK

Ett hockeygymnasium i samarbete med Tegs SK med Tomas Sandlin som huvudansvarig tränare. Det är nya idrottssatsningen på Thoren Business School i Umeå. Utbildningen drar i gång redan hösten 2019 och det finns även möjlighet att gå på Yrkesgymnasiet och hockeyutbildningen.

– Det finns en lucka att fylla här och vi tror stenhårt på den här satsningen, säger Mattias Byström, ansvarig rektor på TBS Umeå.

ThorenGruppens affärsgymnasium Thoren Business School tar nästa kliv när ett hockeygymnasium drar i gång till hösten. Tränaren Tomas Sandlin har rutin så det räcker till och blir över. Han har till exempel varit A-lagstränare i både Björklöven och Teg, jobbade tolv år på hockeygymnasiet på Dragonskolan och har tränarerfarenhet från Sverige, Norge och Italien.

Nu får Sandlin chansen att bygga upp det nya hockeygymnasiet på Thoren Business School från grunden, och det med de första eleverna på plats hösten 2019.

– Jag har varit borta från stan och familjen i tio år. När det dyker upp en chans att arbeta med ishockey på hemmaplan och dessutom i ett så intressant koncept som ThorenGruppen och Teg har presenterat så känns det som ett drömjobb, säger Sandlin som trivs i rollen som hockeyutbildare av unga talanger.

– Jag har jobbat som hockeytränare i 20 år där tio år varit som A-lagstränare och tio år på utbildningsnivå av unga spelare. Tittar jag tillbaka på de här 20 åren så så är det utbildnings- och utvecklingsdelen jag trivs bäst med, säger han.

Han är väl medveten om att gymnasietiden kan vara en vattendelare inom ishockeyn.

– Kan vi få fler att fortsätta satsa på ishockeyn och bo kvar hemma är ju det en jättevinst, säger han.

Fritz Sprung är ishockeyordförande i Tegs SK och han säger så här om samarbetet med TBS och den lokala ishockeyprofilen (LIP) – där både killar och tjejer är välkomna – som kommer att erbjudas i Umeå.

– Vi ska ha en skola som använder hockeyn som motivator, först och främst till att de ska lyckas i sitt vuxna liv, antingen som hockeyspelare eller i arbetslivet, säger Fritz Sprung och fortsätter:

– Att vi ger fler ungdomar ett utrymme att fortsätta spela hockey tror jag är bra för dem, för Umeå och hela regionen säger Sprung.

Mattias Byström är ansvarig rektor vid TBS Umeå och för det nya ishockeygymnasiet – som givetvis har ThorenGruppens värdeord ”Mod, kraft, passion med hjärta” som ledstjärna.

– Vi vill erbjuda eleverna både en högklassig skolundervisning och hockeyutbildning. Vi på TBS jobbar för att ta företagsvärlden in i utbildningen. Varje elev inom TBS får åka på en affärsresa där de lär sig mer om andra affärskulturer, samtidigt som de utvecklas och växer som människor. De som väljer hockeyprofil får naturligtvis denna affärsresa kopplad till ishockey, säger Byström.

Noterbart i övrigt:

– För de elever som önskar studera en yrkesutbildning finns den möjligheten via ThorenGruppens Yrkesgymnasium som samarbetar med TBS inom LIP-ishockey.

– Eleverna på hockeygymnasiet finns med i TSK J18 division 1 Norras- alternativt J20 Elit Norras- träningstrupp.

– Det handlar om en elitsatsning med bredd. TBS jobbar aktivt med mentorskap inom såväl hockeyn som inom gymnasieutbildningen.

– TBS erbjuder elever vid hockeygymnasiet frukost/mellanmål i anslutning till isträningarna och vi tillhandahåller en minibuss för transport mellan skolan och träningsarenan.

– Den nya ishockeyutbildningen ryms inom Thoren Sports Academy-konceptet, där det ges möjlighet att träna på dagtid oavsett idrott samtidigt som en satsning på studierna.

Klicka här för att läsa mer om hockeygymnasiet och anmäla ditt intresse.