ThorenGruppens gymnasieskolor bäst i Sverige på Ung Företagsamhet

Forskning visar att de personer som drivit UF-företag på gymnasiet oftare startar eget företag, tjänar bättre och har lägre arbetslöshet än andra. Det är extra glädjande för elever på Thoren Business School. En granskning av resultat från 2012 fram till nu pekar på att dessa skolor är bäst i Sverige då det kommer till Ung Företagsamhet. Med sammanlagt 10 SM-guld och över 200 utmärkelser sticker Thoren Business School ut på flera plan.
– Vi tänker entreprenörskap från första skoldagen, säger ekonomiläraren Göte Brunasso. 

Thoren Business School är Affärsgymnasiet med fokus på entreprenörskap, ekonomi och handel som komplement till den studieförberedande undervisningen. Huvudsyftet med skolan är att kombinera teoretisk kunskap med verkligt företagande. En viktig del i det är arbete med Ung Företagsamhet – och där utmärker skolorna sig ordentligt. Trots att Thoren Business School enbart utgör 11 av de totalt 631 skolorna i Sverige som erbjuder UF-företagande, har de sedan 2012 lyckats med: 

  • Över 200 UF-relaterade utmärkelser.
  • 10 SM-guld i UF.
  • Över 70 kvalificeringar till SM.

Sveriges bästa UF-skola 

Under de senaste åren har Thoren Business School dessutom utnämnts 2 gånger till Sveriges bästa UF-skola (Thoren Business School Örebro 2021, Thoren Business School Helsingborg 2018).  

Att skolan arbetar ämnesintegrerat med entreprenörskap som en röd tråd, satsar på personlig utveckling och nätverkar med näringslivet är några av de saker som imponerat mest på tävlingsjuryn. Göte Brunasso, 2023 års bästa UF-lärare i Örebro län instämmer i att helhetstänket är den viktigaste nyckeln till framgång:  

– Om någon vill bli entreprenör är det här det självklara valet. Vi har en 3 års-plan för UF som startar redan första skoldagen. Och att många av våra elever fortsätter med företagande efter gymnasiet är ett tecken på vi når så långt vi kan med dem. 

Europeiska framgångar 

Utöver UF-framgångarna har det hårda arbetet med entreprenörskap även gett ringar på vattnet ute i Europa. Thoren Business School har till exempel vunnit EM-guld i klädjätten Zalandos innovationstävling och dessutom utsetts till en av Europas främsta entreprenöriella skolor.  

Socialt entreprenörskap  

Men oaktat alla priser sticker UF-eleverna på Thoren Business School ut på fler sätt. Dels för att deras entreprenörsdriv fortsätter efter gymnasiet, dels för att många av dem når höga höjder inom socialt entreprenörskap.  

2019 utsågs exempelvis eleverna Amanda Mattson och Lova Svensson till årets företagare i Örebro län. De startade Period Pack som ett UF-företag och valde att driva vidare det. Idag är det Sveriges ledande företag när det kommer till behållare för mensskydd.  

Ett annat exempel är UF-företaget 4Change, som 2020 prisades för sin idé att minska matsvinnet genom att donera mat till hemlösa. 

Om Ung Företagsamhet 

Ung Företagsamhet är en ideell organisation som sedan 1980-talet utbildat svenska gymnasielever i entreprenörskap genom projektformen UF-företagande. Varje år arrangeras SM i Ung Företagsamhet, där endast cirka 220 av de bästa företagen får delta. För att nå SM krävs vinster i regionala mässor och tävlingsdagar där många hundratals företag och elever medverkar. 

UF-skolor: 631 
UF-regioner: 24
UF-kommuner: 197 
UF-elever: 38 824
UF-företag i Sverige: 12 396
(Källa: Ung Företagsamhet)