Mindre socker, mer rörelse – Läraren Linda brinner för elevernas hälsa

8 av 10 barn får för lite motion. Det visar en rapport från WHO, som dessutom menar att svenska barn får minst motion i Norden. Samtidigt äter många mer tillsatt socker än vad våra kroppar klarar av. Någon som vill ändra på det är Linda Nilsson, lärare på Thoren Framtid i Karlshamn.

Att för lite rörelse i kombination med för mycket socker är en dålig kombination, det kan de flesta komma överens om. Lärare vittnar om att barnen får sämre koncentration och svårare att hänga med i klassrummet. Sockerkonsumtionen och stillasittandet riskerar dessutom att skapa framtida hälsoproblem. Därför brinner läraren Linda Nilsson för att minska sockret och öka möjligheterna till motion i skolan.
– Både sockret och inaktiviteten påverkar ju inlärningen negativt. Du blir tröttare, du har svårare att ta till dig kunskaper, säger Linda.

– Det som världshälsoorganisationen har som uppsatta mål för barn och ungdomar är mellan 4 till 7 sockerbitar per dag. Det får man ju i sig om man bara äter en varierad kost överlag.

På Thoren Framtid Karlshamn har Linda därför varit med och sett till att det är begränsat med sockerrika alternativ på skolans kafé. Genom att lära eleverna om hur kroppen påverkas av socker hoppas hon även kunna lägga en bra grund för deras framtida livsstil.På skolan har Linda också infört rörelsepauser: små avbrott i lektionerna för rörelse.

– Om vi fokuserar på själva stillasittandet, så är ju inte det bra i sig. Då upplever jag att mina elever, speciellt om de har en lite längre lektion, blir väldigt trötta. De tappar fokus; helt plötsligt är de någon annanstans i sitt huvud.

Barn sitter i dag i snitt 70 procent av en vanlig dag. De små rörelsepauserna under skoldagen kan därmed bli guld värda.

– Man reser sig upp, man gör någon typ av rörelse, som egentligen inte har med det ämnet i sig att göra. När de har skakat loss där och skrattat tillsammans, då är de ju redo att sig an de här uppgifterna på ett helt annat sätt, säger Linda.

Lindas stora inspirationskälla är Susanna Almström, grundaren av Sockersmartskola och Fredagsfys Sverige.

– Fredagsfys Sverige, det är ett projekt som vi startade för cirka 3 år sen och det är ett projekt som syftar till att få barn och ungdomar att röra sig mer, inspirera till mer rörelse, men även att de ska bli lite mer sockersmarta i vardagen, berättar Susanna. Hon berömmer Linda för hennes hälsofrämjande arbete.

– Linda är fantastisk. Hon är helt rätt ute, att hon jobbar med rörelsepauser hela tiden inne i klassrummet och att hon jobbar med det sockersmarta, det är fantastiskt. Hon har tagit ett jätteansvar och hon kan verkligen vägleda väldigt många in på rätt väg!

Vill du bli mer sockersmart i vardagen? Testa att göra dadelbollar – chokladbollar med dadlar istället för tillsatt socker!

Sockersmarta dadelbollar

Dadlar 1 påse

Havregryn 0,5 dl

Cocos 0,5 dl

Kakao 4-5 msk

Kokosolja 1,5 msk

En skvätt grädde

Vaniljpulver 2 tsk

Cocos som garnering