Thoren Sports Academy startar fotbollsprofil

Hösten 2024 startar Thoren Sports Academy i Umeå en fotbollsprofil för att möta den stora efterfrågan.
– Vi vill fånga upp de talanger som inte kommer in på de nationella intagen till Riksidrottsgymnasiet. I höst ska vi spela riktigt rolig fotboll, säger Mattias Lindberg, länslagstränare tillika ansvarig för fotbollssatsningen.

Just nu pågår förberedelser på Thoren Sports Academy i Umeå inför den kommande fotbollssatsningen till hösten 2024. Det är redan nu ett stort intresse för satsningen och de platser skolan släpper till hösten där eleverna ska få möjlighet att kombinera fotbollsträningar på skoltid med vanliga lektioner.

– Telefonen går varm, säger Mattias och skrattar.

Han fortsätter:

– Speciellt stort intresse får vi kring vår ambition att vi ordnar ett anpassat träningsupplägg för eleverna så de ska få ihop träningarna med skolan på ett bra sätt.

Mattias Lindberg är ekonomi- och samhällskunskapslärare på skolan, tillika länslagstränare, och ser fram emot att leda satsningen.

– Det känns jättekul – och vi märker verkligen att det behövs. Efterfrågan har varit stor länge, säger han.

Mattias Lindberg menar att det finns många ungdomar som älskar att spela fotboll och är duktiga, men att bara väldigt få av dem kommer med i länslaget eller får en plats på Riksidrottsgymnasierna.

– Då är det stor risk att man slutar spela. Det är den luckan vi vill fylla – alla som vill ska få spela fotboll, säger Mattias Lindberg och tillägger:

– Det är 180–190 pojkar i länslaget och det är kanske bara 15–20 av dem som tar sig in på Riksidrottsgymnasiet. Det säger något om hur svårt det är. Men från och med i höst kan fotbollsälskande tjejer och killar kombinera fotbollsträningar med högklassig utbildning hos oss istället. Det känns fint att kunna vara ett komplement till Riksidrottsgymnasiet och ett alternativ för att få fortsätta utöva det man älskar.

Vad kan eleverna förvänta sig av dig som tränare?

– Att jag inte bara ser till att de utvecklas som fotbollsspelare utan även som människor. Samt att jag håller jämn och tät kontakt med deras respektive föreningar för att främja deras hälsa och fortsatta utveckling, säger Mattias Lindberg.

Han menar att fotbollen har gett honom själv god hälsa och gott självförtroende, men också en viktig social tillhörighet.

– Varje dag du tar på dig skorna inför en träning eller match, är ytterligare en dag att få utöva det du älskar, med personer du tycker om. Det är få förunnat.

Utöver fotboll erbjuder Thoren Sports Academy ridsport, padel, ishockey, innebandy och en allmän idrottsprofil, där eleverna får prova på flera sporter.

– Nu hoppas vi att många nior där ute blir peppade på att spela fotboll med oss. Och de ska veta – jag planerar för riktigt roligt spel i höst, säger Mattas Lindberg.

Foto: Johannes Sjödin