Fotbollstalang fick ThorenGruppens pris som Årets rookie på Umeå Idrottsgala

17-åriga Monica Jusu Bah slog igenom i damallsvenskan under 2020. På Umeå Idrottsgala prisades hon för sina framgångar då hon fick ThorenGruppens pris som Årets rookie.

Monica Jusu Bah är verkligen en gnistrande talang och forwardsjuvel. Hon har redan visat sina kvaliteter på internationell nivå då hon gjort 9 mål på 19 flicklandskamper för Sverige. Under fjolårssäsongen fick hon också sitt genombrott på seniornivå då hon gjorde 17 framträdanden och ett mål för Umeå IK i damallsvenskan. Under den framgångsrika säsongen var Monica även med och sköt hem F17-SM-guldet till Umeå IK och gick till final i Cup Kommunal med Västerbottens F03-lag.

Monica fick sin fotbollsfostran i Mariehem SK och när hon i fjol sommar skrev på ett nytt treårskontrakt med Umeå IK berättade hon om sin bakgrund och sina framtidsmål för UIK:s hemsida.

– Jag har alltid tyckt om att springa och vara i gång och min mamma och min storebror föreslog att jag skulle satsa på en lagidrott. Det blev fotboll och det är jag jätteglad för. Vintern 2018-2019 gjorde jag några provträningar med UIK:s elitjuniorer och bestämde mig då för att jag verkligen ville satsa och få större utmaningar. I UIK tycker jag att miljön känns trygg och ger mig förutsättningar att utvecklas på bästa sätt. Mitt sportsliga mål är att bli så bra som möjligt och på längre sikt förhoppningsvis få jobba heltid inom fotbollen, sade hon.

Med sin exceptionella snabbhet och sitt väl utvecklade målsinne har Monica Jusu Bah alla förutsättningar att gå riktigt långt inom fotbollen. Hon känns som en perfekt pristagare av ThorenGruppens pris till Årets rookie på Umeå Idrottsgala.

Motiveringen till priset lyder: ”Med sin snabbhet och teknik tog denna 17-åring damallsvenskan med storm. Med 17 framträdanden i högsta serien och en given plats i flicklandslaget är förväntningarna på denna supertalang skyhöga.”