Drömmen har blivit verklighet – nu invigs Thoren Arena

Drömmen har blivit verklighet. I dag invigs Umeås nya idrottskomplex, Thoren Arena.
– Det känns fantastiskt. Vi gör det här för hela fotbolls- och innebandy-Umeå, säger ThorenGruppens vd och ägare, Raja Thorén.

Den 12 juli 2020 togs det första ceremoniella spadtaget till Thoren Arena. 17 månader senare är idrottshallarna samt entrédelen klara för invigning. Planerna på att bygga en ny hall började för över tio år sedan och började konkretiseras från 2015 och framåt, så för ThorenGruppens ägare och vd Raja Thorén är detta kulmen på många år av hårt arbete, planering, förberedelser och allehanda demokratiska processer.

– Det är en fantastisk känsla att se hallen stå här i dag. Det har varit väldigt många turer kring arenan och vägen har inte varit spikrak. Den sista månaden har också varit en riktig kamp mot klockan. Det finns inget formulär 1A för hur du bygger en idrottshall, ett kontor och en stor fotbollsanläggning så det är många frågor som behövt lösas men vi ville ha den klar till december så att fotbollen skulle ha en fullstor hall att träna i under vintern, säger Raja.

Thoren Arena är totalt på 16 500 kvadratmeter där det är innebandyhallen, entrédelen, fotbollshallen samt källarplan med omklädningsrum som invigs i dag. Resterande del av bygget, kontorsytorna på våning två och tre, ska stå klar i slutet av mars.

Totalt har bygget kostat cirka 250 miljoner kronor och det är ThorenGruppen som finansierat arenan som sedan hyrs av Umeå kommun. Hyresavtalet är skrivet på 25 år och därefter har Umeå kommun möjlighet att köpa lös hela anläggningen för 62,5 miljoner kronor.

– Vi är tacksamma över samarbetet med kommunen och glada och stolta över att vi fick möjlighet att bygga Thoren Arena, säger Raja.

ThorenGruppens ägare är både stolt och nöjd över Thoren Arena, som ritats av TM Konsult och som domineras av träinslag vilket ger en ljus, modern och familjär känsla.

– Allt blev så jäkla snyggt. Träkonstruktionen i både fotbolls- och innebandyhallen gör att det blir ljust och snyggt, det kombinerat med glas och naturmaterial gör att arenan känns hållbar och fräsch. Sedan har vi väldigt låga efterklangstider på ljudet också eftersom det är så mycket trä i hallen, säger Raja som förklarar varför han velat bygga Thoren Arena:

– Vi gör det här för hela fotbolls- och innebandy-Umeå. Fotbollen behöver ju en fullstor hall för att kunna konkurrera fullt ut och hallarna kommer att gynna stort som smått. Även om ungdomarna kanske inte får första bästa tid i innebandyhallen så frigörs ju tider på andra ställen. Om vi spelar match i Thoren Arena så frigörs åtta enskilda tider den dagen på Umeå Energi Arena. Thoren Arena kommer, tillsammans med allaktivitetshuset som byggs i Stöcke, ge bättre förutsättningar för inomhusidrott i Umeå kommun.

Det är Fastec AB som är totalentreprenör för bygget. Platschefen Tony Fransson kan nu summera del ett av projektet.
– Vi är fantastiskt nöjda att vi fick ihop detta i tid i samarbete med ThorenGruppen och våra underleverantörer, detta trots pandemin och vintern som var, säger Fransson.

– Vi höll tiden och det blev en jäkligt fin hall. Vi har nu suttit och tittat på den renderade 3D-bilden av hallen i nästan två års tid och när hallen nu står klar så blev den väldigt lik den bilden och det är vi nöjda med.

Bygget av våning 2 och 3, där det blir kontorslokaler, kommer att fortsätta och ska stå klara i slutet av mars.

– På måndag ska jag ligga i soffan hela dagen och ta det lugnt, sedan har vi ett uppstartsmöte för den sista etappen på tisdag. För den delen är dock alla tillståndsfrågor färdiga och tidsplanen är inte lika tajt, så det känns som att det kommer att gå enklare, säger Raja Thorén, som uppfyllt sin dröm och byggt en multihall som ska komma hela Umeå till gagn.