Hallfrågan avgjord – klart att ThorenGruppen bygger multihall

Sedan i november 2017 kom Umeå kommun och ThorenGruppen överens om att bygga en ny multihall i Umeå. Men projektet försenades på grund av fotbollstältet inte kunde placeras på Maja Beskowsskolan (gamla Östra gymnasiet). Nu är det definitivt klart att fotbollstältet uppförs på Umeå Energi Arena och nya fotbollshallen på Noliaområdet.

– Det har varit en lång process som många gånger har känts svår att genomföra, därför är det glädjande att beslutet nu är taget och att vi kan ge något tillbaka till Umeås alla idrottande ungdomar, säger Raja Thorén, vd, ThorenGruppen.

Diskussionen mellan kommunen och ThorenGruppen har varit en lång process som startade för knappt fyra år sedan. ThorenGruppen aviserade redan hösten 2014 sitt önskemål om att bygga en ny multiarena, med en fullstor fotbollshall, en ändamålsenlig eventarena för innebandy samt nytt huvudkontor. Så sent som hösten tecknade ThorenGruppen och Umeå Kommun en tydlig avsiktsförklaring att genomföra projektet, en målsättning som nu alltså besannats.

– Det har varit mycket gnetande fram och tillbaka med nu är beslutet taget. ThorenGruppen har antagits som hyresvärd, berättar kommunstyrelsen ordförande Hans Lindberg (s).

Kommunen kommer att hyra lokalerna i den nya hallen i 25 år enligt ett avtal. I hyran ingår även hyra av det fotbollstält som ska placeras på Gammlia vintertid.

– I vårt hyresavtal med Umeå kommun finns det heller inget vinstintresse och vi genomför det här helt utan avkastningskrav. Vår ambition har hela tiden varit att detta är ett projekt för idrotts- Umeå, för våra ungdomar och våra elitlag, som inte kan träna fotboll året runt. Vi har märkt att vi tappar mark kontra resterande Sveriges elitlag. ThorenGruppen har också i diskussioner med Umeå Fritid velat ha detta som ett samarbetsprojekt, där vi tillsammans hittar gemensamt smarta ekonomiska lösningar, säger Raja Thorén.