I drygt 30 år har Umeå drömt om ett fotbollstält – nu är det på plats

Drömmarna om att spela fotboll på en fullstor inomhusplan i Umeå har levt i snart fyra decennier. I tisdags, 17 december ”stämplades” ett nytt historiskt ögonblick in i stadens fotbollshistoria. ThorenGruppen AB och Umeå kommun infriade många drömmar när tältet blåstes upp över konstgräset på Umeå Energi Arena.

En evighetslång dröm om att kunna spela fotboll även på vintern är nu besannad. Parallellt med att tältbygget på Gammlia startade i måndags klubbade kommunfullmäktige också igenom förslaget från kommunstyrelsens planeringsutskott att anta detaljplanen om ThorenGruppens fotbollshall på Noliaområdet.

Efter tre decenniers kamp har nu Umeå plötsligt en fullstor fotbollsyta och om drygt två år en ytterligare en ny fotbollshall. Allt detta skedde inom loppet av två dagar. Fotbolls-Umeå har slutit upp bakom Raja Thoréns dröm att skapa möjligheter och besanna drömmar för Umeås alla unga killar och tjejer.

– Det är fem-sex års arbete och väldigt mycket pengar som ligger bakom det så att det är klart vi tittar upp på 22 meters fotbollstält, det är ju jättehäftig och jag är förstås extremt glad att vi får vara med och bidra till fotbolls-Umeå på alla nivåer. Jag tror ju vi tyvärr har tappat väldigt många ungdomar i den här stan som tvingats att flytta till andra orter med bättre förutsättningar, säger han och tillägger:

– Under sportlovet kommer vi därför att genomföra en gratis fotbollsskola för alla ungdomar födda mellan 2007 och 2009 får att väcka deras lust för fotboll och ge så många som möjligt, utöver våra elitlag, en chans att få träna och spela i tältet redan den här vintern.

Frågan om en fullstor fotbollshall väcktes redan i början på 80-talet av Umeå FC:s karismatiske klubbledare Sune Lindqvist som tillsammans med dåvarande Tipstjänst ville bygga ny hall i Umeå. Kostnaden beräknades vid den tidpunkten till cirka 16 miljoner varav åtta miljoner skulle komma från kommunen. Resten skulle finansieras av Tipstjänst.

Den moderata politikern Lennart Johansson, fritidsnämnden, har engagerat sig i den här frågan i drygt 30 år. Redan i januari 1988 skrev Lennart en motion om betydelsen av en fullstor inomhushall som fick gehör, men ebbade ut och nesligt nog fick besvikna fotbollsentusiaster se Luleå föräras med en fullstor inomhushall på Arcus-området.

Sedan dess har frågan ”pyrt” upp till ytan politiskt vid ett antal tillfällen, men aldrig fått fäste och blivit realitet förrän nu. Lennart har aldrig slutat tvivla.

– Jag har aldrig gett upp den här frågan och hela tiden trott att det skulle vara möjligt. Det här är ett stort ögonblick för fotbollsfamiljen och jag är glad att jag äntligen fick uppleva det här, säger han.