ThorenGruppen delade ut priset till ”Årets unga stjärnskott” på Umeå Idrottsgala

Han vann junior-EM-guld i höstas. På Umeå Idrottsgala blev Sebastian Jansson en vinnare igen. Han fick ThorenGruppens pris som Årets rookie.
– Jag är otroligt nöjd, jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna priset, säger Umeå Bågskytteklubbs jättetalang.

Sebastian Jansson tävlar i grenen barebow i fältbågskytte. I höstas noterades han för karriärens hittills största framgång då han vann junior-EM-guld individuellt och var med och tog brons i lagtävlingen när mästerskapen avgjordes i Slovenien. Men trots detta trodde han inte att han skulle bli årets unga stjärnskott och prisas som Årets rookie på Umeå Idrottsgala.
– Verkligen inte. Jag är inte van att få så mycket uppmärksamhet i bågskytte, så det här var så otroligt roligt, säger Sebastian, som kommer från byn Bjännsjö utanför Umeå, efter att ha fått priset.

Sebastian började med bågskytte för åtta år sedan och fastnade för barebow, grenen där man skjuter utan sikte och långa vikter på pilbågen.
– Det är ofta den klassen man börjar med men jag tyckte det var så svårt att skjuta recurve så jag fortsatte med barebow och det gick ju bra! I barebow skjuter man mer på känsla, man ska känna in i benmärgen att nu ska jag skjuta, förklarar Sebastian om barebow som är den snabbast växande grenen i världen i bågskytte.

Efter succén på junior-EM i fjol är nu siktet inställt på junior-VM i USA i år.
– Det är mitt sista år som junior så först ska jag kvala in dit och sedan ska jag förhoppnings vinna även där!

Men fram till dess får Sebastian Jansson njuta av ThorenGruppens pris som Årets rookie på Umeå Idrottsgala.
– Jag bor i en liten etta så jag får göra en specialhylla där jag får ställa pokalen, säger han.