FAQ – för dig som är medarbetare

Uppdaterad måndag 15 maj 14:o5.

Det känns jätterörigt med besked om karensdagar, vabb och annat. Finns det nån bra sida på Försäkringskassan där man kan läsa mer om det här?

Svar: Absolut. På den här sidan har Försäkringskassan samlat all aktuell information kring Coronaviruset.  

Kan jag hitta någon mer info någonstans? 

Svar: De flesta fackförbund har speciella Coronasidor. På den här länken från Skolledarna hittar du många frågor och svar.Här har vi länkar till Coronasidor hos de största fackförbunden:
Vision
Lärarförbundet
Lärarnas Riksförbund
Unionen 
Kommunal

Jag är i riskgruppen och har nedsatt immunförsvar/ en kronisk sjukdom/ astma/ gravid eller annan omständighet som gör mig orolig för att bli smittad, får jag gå hem med lön?

Svar: Nej – Enligt Folkhälsomyndigheten ska man vara på jobbet om man är frisk och man kan inte vara hemma på grund av oro att bli smittad. Ta kontakt med din behandlande läkare eller vårdinstans för riskbedömning av ditt tillstånd. Be om intyg, sjukskrivning om det bedöms att det finns risk för dig att gå till arbetet på grund av underliggande sjukdom. Viktigt att du har en dialog med din närmsta chef och kontaktar läkare vid behov av sjukskrivning.

Jag känner mig krasslig och börjar bli sjuk, skall jag gå hem då?

Svar: Ja – om du har/känner av svårigheter att andas, halsont, hosta och feber (symtom på luftvägsinfektion) ska du gå hem direkt. Meddela din chef och sjukanmäl dig som vanligt. Du får sjuklön och sjukpenning. Regeringen har beslutat att tillfälligt slopa karensdagen. Beslutet gäller mellan 11 mars-31 maj 2020. Läs mer här>>>
Folkhälsomyndighetens rekommendation är att alla som har symtom på luftvägsinfektion (även lindriga sådana) ska avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Jag känner mig frisk men min chef vill skicka hem mig, måste jag gå hem?

Svar: Folkhälsomyndighetens rekommendation är att alla som har symtom på luftvägsinfektion (även lindriga sådana) ska avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Om du har lindrigare symtom så bör du gå hem, men du kan inte bli tvingad. Det Folkhälsomyndigheten nu säger är att vi alla har ett ansvar, både som individer och organisationer, att inte sprida någon smitta vidare.

Vilka riktlinjer gäller för karensdag?

Svar: Regeringen slopade karensdagen den 11 mars 2020. Beslutet är tillfälligt och gäller till 31 maj. 

Gäller den slopade karensdagen retroaktivt?

Svar: Nej.

Vem kan ansöka om smittbärarpenning?

Svar: Reglerna om smittbärarpenning innebär att den medarbetare som av läkare konstaterats bära på smitta, men inte är sjuk, och inte får komma till arbetsplatsen kan ansöka om smittbärarpenning hos Försäkringskassan.

Behöver jag registrera karantän till något av våra system, tex Hogia?

Svar: I nuläget rapporterar du vanlig arbetad tid i Hogia, ej registrera karantän.

Om jag har milda symtom, och väljer att gå hem, gäller karensdagen då?

Svar: Regeringen har slopat karensdagen från den 11 mars 2020. För närvarande regeln om slopad karensdag fram till 31 maj.

Om min kollega hostar/är förkyld, kan jag be denne att gå hem?

Svar: Tecken på symtom kan också vara till exempel allergier eller astma så det är inte säkert att det finns anledning till oro.  Prata med din chef och be chefen att ha dialog med din kollega.

Jag/min familj tänker åka på semester och jag tänkte lämna in en ledighetsansökan – Vad gäller hos oss på ThorenGruppen?

Svar: Ledighetsansökningar som inkommer med önskan om ledighet för de närmaste 2 månaderna kommer att avslås. Detta för att säkra upp bemanningssituationen om vi får en hög sjukfrånvaro. Notera också att UD avråder från samtliga icke nödvändiga resor utomlands (just nu fram till den 15 juli) samt att Sverige nu stängt gränserna för icke nödvändiga resor till Sverige.

Vad är skillnaden på karantän och sjukskrivning?

Svar: Sjukskrivning fungerar som vanligt, är du sjuk och inte kan arbeta ska du sjukskriva dig, då får du inte lön utan sjukpenning. Är du satt i karantän av myndigheterna på grund av Coronaviruset handlar det om att du ska hålla dig hemma för att undvika smittspridning. Är du satt i karantän och det är i dialog med din chef möjligt att arbeta hemifrån är det med lön.
Den medarbetare som är sjuk ska sjukanmäla sig till sin arbetsgivare och får sjuklön och sjukpenning som vid annan sjukdom. Reglerna om smittbärarpenning innebär att den medarbetare som av läkare konstaterats bära på smitta, men inte är sjuk, och inte får komma till arbetsplatsen kan ansöka om smittbärarpenning hos Försäkringskassan.