Tekniska Gymnasiet-kvintett vann hackaton för en grönare värld

När det nalkades hackaton med de globala målen i fokus klev ett gäng Tekniska Gymnasiet-elever fram. Deras lösning – en app som bidrar till att minska individers klimatpåverkan – gav vinst i tävlingens finaste kategori.

I februari deltog elever i årskurs 2 på Tekniska Gymnasiet Göteborg i hackatonet #Hackyourworld – ett inspirations- och programmeringsevent för elever på Teknikprogram på olika gymnasieskolor i Göteborg. Uppdraget var att hitta lösningar på uppgifter med utgångspunkt i de globala målen – något de innovativa Tekniska Gymnasiet-eleverna gjorde med bravur.

När det var dags för prisutdelning i den finaste kategorin: Totalvinnare, var det nämligen inga mindre än laget Jbizz – bestående av Tekniska Gymnasiet-eleverna Haruka Tanaka Dernevik, Milka Bezabeh, Farhang Said, Adam Phanivong och Abdulrahman Alskaf – som fick smaka på segerns sötma.

– Det kändes bra att kunna sticka ut från alla grupper som deltog. Vinsten betyder mycket eftersom det visar att vårt hårda arbete inte var förgäves. Dessutom var det en ära att lyfta pokalen och utses som totalvinnare, säger Farhang Said.

”Jag tycker att Tekniska Gymnasiet är bra eftersom skolan har erbjudit oss chansen att öka vårt nätverk och få arbetslivserfarenhet.”
– Farhang Said

Lösningen: App för att minska klimatpåverkan

Gruppen fick det globala målet “Bekämpa klimatförändringarna” som uppdrag. Lösningen blev en app som visar användaren hur hens bilkörning påverkar klimatet och ger förslag på hur man kan minska sitt avtryck. Användaren kan även få priser och rabatter i appen som uppmuntran för att minska sitt koldioxidavtryck.

Har Tekniska Gymnasiet hjälpt er med problemlösning och innovativt tänkande?

– Tack vare skolan har vi erbjudits chansen att delta i olika aktiviteter där problemlösning och innovativt tänkande utvecklas, vilket gör att vi blir bättre på det, säger Farhang och får medhåll av Abdulrahman:

– Skolan har erbjudit oss flera möjligheter att delta i liknande tillfällen, vilket förbättrar vår problemlösningsförmåga.

Juryns motivering:

“Juryn gillar att lösningen är konsumentfokuserad och att den kan appliceras på flera olika områden. Vi tror att folkets intresse kommer att öka för den här typen av tjänster som förser konsumenter med hållbarhetsuppföljning på individnivå.”