Yrkesgymnasiet i Örebro har en examensgrad på 100 %, enligt senaste mätningen 2023, och här får nästan alla elever jobb direkt efter studenten.
– Det är tack vare min fantastiska personal som aldrig ger upp, säger Madelene Karlsson, rektor.
Lärlingseleverna på Yrkesgymnasiet är Sverigeledande när det gäller måluppfyllelse för gymnasiala yrkesutbildningar. Och 9 av 10 får jobb inom kort efter examen. Den här artikeln är en del i en artikelserie om skolornas framgångar och arbetet bakom.
På Yrkesgymnasiet består en stor del av tiden av APL, alltså praktik på en arbetsplats. Det innebär att eleverna får lära sig ett yrke praktiskt, de får ett kontaktnät – och ofta jobb direkt efter studenten.
– På praktiken får eleverna ta hand om riktiga kunder och tvingas vara professionella. De får även upp ett arbetstempo, vilket de inte kan lära sig i skolan. De får ett kontaktnät och har ett färdigt cv. Och sköter de APL-tiden rätt så har de även ett extrajobb eller sommarjobb under studietiden. Till exempel på vårdprogrammet, där får nästan alla jobb.
Hon menar att det är en skillnad mellan hög examensgrad kontra om en elev får jobb efter studenten.
– Vissa elever kanske inte har toppbetyg, men är så duktiga på att arbeta och de förstår arbete. Det gäller att fånga upp dessa ungdomar och motivera dem att även nå målen i GG-ämnena, alltså de gymnasiegemensamma ämnena. Till exempel matematik är ett ämne som många kan ha svårt för, men det finns ju överallt i vardagen utan att man kanske inte tänker på det. Genom att skapa en verklig koppling, till exempel byggmatematik, så blir dessa elever mer motiverade och förstår användningen av kunskaperna, säger Madelene Karlsson.
Vad är nyckeln till er höga examensgrad?
– Det beror mycket på min fantastiska personal som ligger på eleverna. Eleverna brukar kalla dem för iglar. De ger inte upp, även om eleverna blir arga och irriterade för att de ligger på och tjatar om uppgifter som måste göras och vikten av att klara skolan. På så vis peppar de eleverna genom tät mentorskontakt. Det är heller inga elever som faller mellan stolarna när vi har täta elevegenomgångar. Vi har listor som vi följer upp hela tiden. Det är en stor framgångsfaktor och alla är under lupp. Vi jobbar kontinuerligt med eleverna och sista året händer det ju något fantastiskt. Då inser eleverna att de vill gå ut med en examen och det blir ett annat driv, säger Madelene Karlsson.
Vad gör Yrkesgymnasiet Örebro till den bästa skolan?
– Det är att vi är den lilla skolan med det stora hjärtat. Vi har en familjär stämning och det får vi ofta höra från våra elever. Vi tar emot många som inte är behöriga från grundskolan, men oftast har de närstan högre meritvärden än de behöriga eleverna. Vi har många förstahandsväljare. Mycket är för att det är en liten skola och de trivs i ett familjärt sammanhang. Det är inte så många lärare att hålla koll på och inte så mycket elever som springer i korridorerna, säger Madelene Karlsson.
Vad är det bästa med att vara rektor på Yrkesgymnasiet Örebro?
– Man får se elevernas resa från ung och osäker tills de slutligen tar examen med godkända betyg och i de allra flesta fall har de ett jobb. Även när eleverna för första gången sätter på sig sina yrkeskläder och man se deras förväntan och stolthet är ett ögonblick i sig.
Det här är Madelene Karlsson
Ålder: 43 snart 44.
Gör: Rektor på Yrkesgymnasiet i Örebro sedan 2019
Bor: I Örebro
Familj: Sonen Isak på 10 år.