Abuu drömmer att bli läkare och öppna ett sjukhus i Tanzania

Abuu Chambuso, 19, har valt sitt framtida yrke med ett tydligt mål i sikte.
– Mina framtidsdrömmar är att bli läkare för att åka tillbaka till mitt hemland Tanzania och öppna ett sjukhus där jag kan erbjuda vård helt gratis.

Statistik från socialstyrelsen om legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal 2017 samt arbetsmarknadsstatus 2016 visar att män är starkt underrepresenterade inom hälso- och sjukvårdsyrkena. Inom sjuksköterskeyrket sedan utgjorde kvinnor 88 procent och män 12 procent av den sysselsatta personalen.

Abuu är med andra ord ett välkommet inslag under sin lärlingsanställning på kirurgavdelningen på Gävle sjukhus. Han är en av blott fyra män i arbetslaget på 42 personer.
Verksamhetschefen Sara Eklöf tvekade inte en sekund att ta emot honom med öppna armar.
– Vi blev otroligt glada när Abuu ville vara hos oss och ta den här lärlingstjänsten. Han sprider glädje och är jätteduktig med patienterna. Det är önskvärt med en jämlikhet i en personalgrupp och det betyder väldigt mycket att det är en kille som är driftig och engagerad, säger hon.

För Abuu Chambuso är varje dag på sjukhuset en möjlighet att få göra avtryck på andra människor och inte minst göra skillnad.
– Folk betalar skatt för att få en god vård och jag är i den positionen för att kunna ge ut det. När jag hjälper en annan människa får jag dem att må mycket bättre. Jag är en person som älskar när folk runt omkring mig mår bra och är så tacksam för det, säger han.

Via vårdprogrammet på Yrkesgymnasiet i Gävle har han befäst sina drömmar att en gång i framtiden bli läkare. Han vet att det inte finns några genvägar och har varit beredd att arbeta hårt för att nå sina mål.
– Jag har fått möjligheten att växa upp i Tanzania och fått se olika saker av livet, både bra och dåliga saker. Men där jag kommer ifrån får inte så många möjligheter som man får i Sverige och får man den här chansen ska man ta den. Som läkare krävs det mycket kunskap och att jag har höga betyg, berättar han och planen från dag ett har varit att lära sig alla delar av vårdyrket från grunden.

– Jag ville gå omvårdnad från grunden och veta hur det är att jobba som undersköterska och sen sjuksköterska och sen läkare. Det är någonting som jag tjänar på i längden.
I slutändan vill han åka tillbaka till Tanzania och ge gratis vård och drivkraften grundar sig på en händelse i barndomen.

– Jag har den här drivkraften för jag hade en storasyster som dog innan jag var född. När hon var liten så fick hon malaria och åkte till sjukhuset och där gav de henne dropp lite för snabbt och hon fick i sig för mycket vätska och avled. Jag vill åka tillbaka och förhindra sådana små fel som får förödande konsekvenser.