Drömmen att hjälpa andra blev verklighet på Yrkesgymnasiet

Genom Vård- och omsorgsprogrammet på Yrkesgymnasiet är Jad på en stadig kurs mot sitt drömjobb som ambulanssjuksköterska. För att nå hit har han tvingats överkomma hinder som skoltrötthet och åsikter om sitt yrkesval grundade i gamla stigman. – Jag har hittat min väg och fått tillbaka viljan, säger han.

Jad Abboud går första året på Vård- och omsorgsprogrammet på Yrkesgymnasiet Örebro. Han har redan lyckats lämna ett starkt avtryck på skolan med sin glada, sociala och hjälpsamma personlighet som smittar av sig på omgivningen.

På Öppna hus och liknande evenemang har han till exempel ställt upp som ambassadör för att kunna ge andra ungdomar information och bidra med sin upplevelse av skolan.

På frågan var hans drivkraft att hjälpa andra kommer ifrån svarar han att den alltid funnits där, men att han via Yrkesgymnasiet hittat en tydligare väg till att kunna göra det; målet är nämligen att bli ambulanssjuksköterska.

– Jag har haft den drömmen i bakhuvudet sedan jag kom till Sverige som elvaåring. Båda mina föräldrar har behövt åka mycket ambulans och jag har alltid tyckt att det varit häftigt att se ambulanspersonalen hjälpa till. Därför har jag också velat kunna göra det. När det blev dags att välja gymnasium så hjälpte min SYV mig hitta rätt program för att nå dit, säger han.

Fick tillbaka viljan på Yrkesgymnasiet

Vägen känns självklar nu – men så har det inte alltid varit. Till exempel berättar Jad att synen på ”statusyrken” är annorlunda där han kommer ifrån och att det tidigare påverkade hans tankegångar.

– Det finns inte samma möjligheter till utbildning och jobb så mina föräldrar och närstående har alltid sagt att man behöver bli exempelvis läkare eller ingenjör för att ”lyckas”. Men innerst inne har jag nog alltid vetat att det inte är rätt för mig, och när jag förklarade för dem att jag ändå kan få ett jättebra jobb som jag brinner för genom att gå ett lärlingsprogram ändrade de sin inställning!

Jad minns också tillbaka till en tid då han tyckte att skolan mest kändes tung:

– Jag har aldrig varit en person som tyckt om skolan, men på senare år har jag insett hur viktig den är för framtiden. När jag fick läsa om ett år efter nian tappade jag hoppet lite, men sedan förändrades allt då jag kom till Yrkesgymnasiet. Jag fick tillbaka viljan, berättar Jad som tycker extra mycket om skolans stora fokus på arbetsplatsförlagt lärande (praktik).

– Yrkesgymnasiet har gett mig fler möjligheter till jobb i framtiden eftersom det är så mycket praktik. Jag tror till exempel att arbetsgivarna kommer tycka att det är väldigt positivt med mycket arbetslivserfarenhet trots ung ålder.