Frisörelever med hjärta av guld

Flyktingsituationen i världen berör många djupt. Många står på kö för att hjälpa till och visa medmänsklighet. Yrkesgymnasiets frisörelever i Umeå ville också bidra på sitt sätt genom att erbjuda gratis klippning. Det blev succé och köerna ringlade sig långa.

– Det känns fantastiskt att kunna glädja människor, säger frisörläraren Kim Wilson.

För ett par veckor sedan öppnade Migrationsverket flyktingboendet på Umedalen och en tuff tid väntar de flesta i hopp om att få asyl och få stanna i Sverige.

Umeåborna har engagerat sig och överöst boendet med leksaker, kläder, ja, allting som kan underlätta vardagen i ett för de flesta helt främmande land där dessutom vinterkylan så sakteliga börjar tränga sig på. Mycket handlar om att skapa ”små värden” som kan underlätta livssituationen.

Thoren Business School och Yrkesgymnasiet som delar lokaler gjorde en klädinsamling och skänkte förra veckan vinterkläder och i går erbjöd Yrkesgymnasiets frisörelever att klippa de som ville.

– Den värme och kärlek som de här människorna visade oss var enormt. Det uppstod dessutom en enorm kemi då flera av flyktingarna var frisörer. Vi hjälptes åt och även om vi inte kunde kommunicera så bra med varandra så hjälptes vi varandra. För våra elever var det här också en fantastisk möjlighet att få kombinera utbildningen och skaffa sig värdefull erfarenhet, berättar Wilson.

– Det känns bra att vi kunde bidra med det lilla, jag tror inte en dyr klippning är det första prioritet i deras liv just nu.

Succén på boendet blev monumental och Yrkesgymnasiet förbereder sig nu för att driva ”klippstugan” vidare ytterligare ett par tillfällen.

– Kan vi bidra med en sådan här i sammanhanget ganska ”liten” sak så hjälper vi mer än gärna till fler gånger. Vi hann långt ifrån med alla den här gången, säger Wilson.